Jan Berendweg 2, De Rips

inleiding

DUBBEL WOONHUIS, gebouwd als twee opzichterswoningen in 1912-1913 en deel uitmakend van de ontginningen van de gebroeders Roelvink.

Het pand bevindt zich in het buitengebied van Rips.

omschrijving

Het langwerpige eenlaagse pand is opgetrokken uit machinale baksteen met een gepleisterd en wit geschilderd bovendeel. De dorpels en de strekken zijn uitgevoerd in baksteen. Het zadeldak met wolfeinden steekt aan de zijden ver over en rust op schoren.

Het dak is belegd met rode kruispannen, op de nok rechts is er nog een terracotta bolpiron. Het pand is spiegelsymmetrisch van opzet. Rechts en links is er een terugspringend gedeelte, waarin een smal hoog raam met vierruits bovenlicht en half luik, daarnaast de voordeur. De paneeldeuren zijn voorzien van een getoogd zesruits licht en een zesruits bovenlicht. Het middengedeelte bestaat uit vier kruiskozijnen met halve luiken en kleine roeden in de bovenlichten. Beide woningen beschikken over een dakkapel met opendraaiende raampjes onder een langgerekt lessenaardak. De zijgevels zijn voorzien van een kruiskozijn met halve luiken en op de zolderverdieping elk twee smalle hoge ramen met vierruits bovenlicht. Beide huizen hebben aan de achterzijde een uitbouw van hout en baksteen, waarin zich de keuken bevindt. Het lessenaardak hiervan is een voortzetting van het hoofddak. Een rechthoekige gemetselde bak naast de keuken diende als gekoelde bewaarplaats. Betonnen waterputten zorgden voor water.

Voor het huis en langs de weg staat een rij monumentale beuken.

waardering

Het dubbele woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de ontginning van de woeste gronden in de Peel, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de landarbeiderswoning. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de stijl en vormgeving. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, de ontginningen van de Groote Slink, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Jan Berendweg 2 5764 PK De Rips Ja
Jan Berendweg 4 5764 PK De Rips