De Zijp, Elsendorp

Inleiding

KRUKBOERDERIJ, "De Zijp", gebouwd in 1906 voor de heer Ledeboer (Enschedé), in opdracht van de Heidemij. Het pand is gerealiseerd in Ambachtelijk-Traditionele stijl door M. van Thiel, timmerman/aannemer uit Bakel.

De boerderij ligt aan de noord-zuid verbinding (doorgaande weg tussen Venray en Zeeland) in het Peelontginningsgebied.

Omschrijving

Pand op L-vormige plattegrond onder een zadeldak met schild aan de voorzijde van het woongedeelte en wolfseind met windveer aan de achterzijde van het haaks daaropstaande bedrijfsgedeelte.

Tegen de achterkant van dit bedrijfsgedeelte is een lager, langgerekt bedrijfsgedeelte onder zadeldak gebouwd. Direkt daarachter bevindt zich een hooiberg.

De boerderij is uitgevoerd in handvorm baksteen. Det dak is gedekt met muldenpannen.

De voorgevel heeft een opgeklampte deur met bovenlicht. Het woongedeelte bevat een aantal T-ramen waarvan de bovenlichten van een roedenverdeling zijn voorzien, onderlichten hebben luiken. In het midden van het dakvlak, boven de voorgevel, bevindt zich een kleine dakkapel.

In de zijgevels van het bedrijfsgedeelte zijn hooggeplaatste kleine ramen en opgeklampte poorten aangebracht. Het langgerekte bedrijfsgedeelte is van getoogde vierruitsramen met ijzeren kozijnen voorzien.

Het interieur is qua indeling en inrichting grotendeels in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven.

Waardering

Het gebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een boerderij binnen de Peelontginning. Het geheel heeft ensemblewaarden vanwege de landschappelijke ontwikkelingen en is van betekenis voor het aanzien van de Peel. Het gebouw is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam.

Ripseweg 51 5424 SM Elsendorp Ja
1906 1906 In opdracht van de Heidemij. vervaardiging