De Romein, Deurne

Inleiding

Het WOONHUIS De Romein werd in 1913 gebouwd in Traditionalistische vormentaal met tal van historiserende elementen naar tekeningen van architect C. Roffelsen voor de Deurnese streekhistoricus W.H. Ouwerling. Tussen 1933 en 1938 werd het huis bewoond door Antoon Coolen.

Omschrijving

Het woonhuis heeft een T-vormige plattegrond, telt één bouwlaag en wordt gedekt door een zadeldak met lei in Maasdekking, waarop twee schoorstenen zijn geplaatst. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, zijn afgesloten met een tandlijst en worden verlevendigd door de plaatsing van natuurstenen geboorte- en sluitstenen in de strekken van de muuropeningen.

De voorgevel heeft een symmetrische indeling met in het midden een paneeldeur met bewerkt kalf en gedeeld bovenlicht, geflankeerd door aan beide zijden twee kruisvensters. De onderlichten hebben alle een kleine roedeverdeling, terwijl de bovenlichten een glas-in-lood vulling hebben. De luiken van de onderlichten hebben een diabolo-beschildering.

In het interieur is onder meer van belang de oorspronkelijke schouw.

Op de stoep staan, symmetrisch opgesteld en de voordeur flankerend, zes hardstenen, beschilderde stoeppalen. Mogelijk zijn deze ouder dan het woonhuis. In de tuin zijn onder meer van belang twee linden (stamomvang ca. 200 cm).

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de culturele en sociaal-economische ontwikkeling, namelijk als brandpunt van cultureel leven; het is tevens van belang als uitzonderlijk voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpslandhuis.Het is van architectuurhistorisch belang door de historiserende stijl en detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Roffelsen, die hier, ongetwijfeld in samenspraak met de opdrachtgever, een vroeg voorbeeld van een regionaal geïnspireerde bouwkunst realiseerde. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid. Tenslotte is het van belang als woonhuis van de bekende schrijver van streekromans Antoon Coolen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517797
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boomgroep Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Romeinstraat 1 5751 JR Deurne Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
M 1582 Deurne
Ambachten
Name Beroep Notitie
Roffelsen, C. ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven