Mariahof, Deurne

Inleiding

Aan de westelijke zijde van de Stationslaan te Deurne staat, enigszins teruggelegen van de openbare weg, de VILLA Mariahof, daterend uit omstreeks 1905. Het pand, met elementen van Chaletstijl, werd gebouwd door J. Hermans, onder meer bestuurslid van de plaatselijke afdeling van de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond en lid van de gemeenteraad.

Omschrijving.

De villa heeft een globaal T-vormige plattegrond en telt twee bouwlagen. De latere uitbouw aan de noordelijke zijde heeft één bouwlaag. Het hoofdgebouw wordt gedekt door een zadel- en steil tentdak (geveltoren), voorzien van eterniet-leien. Het tentdak wordt bekroond door een smeedijzeren dakhekje.

De gevels zijn opgetrokken in baksteen, die later is witgeschilderd, en worden afgesloten door een forse gootlijst op klossen. De straatgevel heeft een asymmetrische indeling met aan de rechterzijde een drielaagse geveltoren op rechthoekige grondslag, en links daarvan een terugliggend, rechtgesloten geveldeel. Dit deel heeft een via trap met hekwerk bereikbaar, uitgebouwd portiek onder lessenaardak, met een paneeldeur met bovenlicht, en op de begane grond twee gekoppelde segmentboogvensters en op de etage twee rondboogvensters.

De bovenste geleding van de toren is voorzien van vakwerk, bestaande uit houten regels en stijlen, gedeeltelijk voorzien van een windverband. De tussenliggende velden zijn witgekalkt.

Tegen het muurwerk van de toren is tussen twee rondboogvensters, in een keperboognis een tegeltableau geplaatst, blauw op een wit fond, voorstellende Maria met Kind, met de tekst: "Maria / Hof".

Tegen de zuidelijke gevel, die zoals de noordelijke wordt afgesloten door het forse overstek van het zadeldak, is een gemetselde, witgeschilderde erker op driezijdige grondslag geplaatst.

In het interieur is onder meer van belang de bordestrap. Het pand is grotendeels onderkelderd en heeft onder meer een tuinkelder en wijnkelder. De tuin, heeft een U-vormige oprijlaan en wordt door een poort met gemetselde pijlers en smeedijzeren hekwerk van de straat gescheiden.

Waardering

De villa met tuin en tuinhek is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van woningen voor de elite nabij het station, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de detaillering en de compositie, een relatief laat toegepaste, sobere maar verzorgde variant van het type villa dat vooral tussen ca. 1880-1900 in villa parken werd toegepast . Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517796
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Tuin Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie
Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Stationslaan 6 5751 JL Deurne Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
M 1625 Deurne
Ambachten
Name Beroep Notitie
Hermans, J. ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven