Monumenten in Deurne

Een binnenplaats van een monumentaal pand met bomen en heggen

Deurne telt momenteel 29 rijksmonumenten.

Hieronder een overzicht.

Rijksmonumenten

 • De Romein

  Inleiding

  Het WOONHUIS De Romein werd in 1913 gebouwd in Traditionalistische vormentaal met tal van historiserende elementen naar tekeningen van architect C. Roffelsen voor de Deurnese streekhistoricus W.H. Ouwerling. Tussen 1933 en 1938 werd het huis bewoond door Antoon Coolen.

  WikiMedia
 • Groot kasteel Deurne

  KASTEEL. Omstreeks 1460 vv. door de heren van Deurne gebouwd en bewoond. In 1651, met de heerlijkheid Deurne, gekocht door Rogier van Leerdael, die het in 1653 liet verbouwen en vergroten. In 1759 werden heerlijkheid en kasteel gekocht door Theodoor de Smeth, die het opnieuw verbouwd.

  WikiMedia
 • Grote Bottel 10

  Inleiding

  De LANGGEVELBOERDERIJ Grote Bottel 10 dateert in de kern waarschijnlijk uit omstreeks 1850 maar is omstreeks 1905 verbouwd. De boerderij is gesitueerd parallel aan de Grote Bottel. Belangrijk zijn het zestal knotlinden, gesitueerd voor de straatgevel.

  Omschrijving

  WikiMedia
 • Grote Bottel 10

  Inleiding

  In het verlengde van de langgevelboerderij Grote Bottel 10 staat, aan de oostelijke zijde, een BAKHUIS, waarschijnlijk daterende uit omstreeks 1905. Het bijgebouw wordt van het woonhuis gescheiden door een onverhard pad.

  Omschrijving

  WikiMedia
 • Helmondseweg 5

  Ned. Herv. Kerk. Gebouwd in 1815 na overdracht van de oude kerk. Zaalgebouw met driezijdige sluitingen, dakruiter, lichte steunberen met uitgemetselde lagen waardoor een geblokt effect ontstaat. Leiendak.

  WikiMedia
 • Kerkstraat 17

  Groot landhuis, blijkens gedenksteen uit 1852, onder dwars zadeldak met hoekschoorstenen en dakruiter; kroonlijst met tandlijst; ingang met jonische pilasters en kroonlijst; acht- en zesdelige schuiframen.

  WikiMedia
 • Klein kasteel Deurne

  Klein Kasteel. Oorspronkelijk residentie van de heren van Deurne en "het hoff van Doirne" geheten; later in allerlei andere handen, meestal van de drosten (schouten) van Deurne.

  WikiMedia
Naar boven