517092, Bergen op Zoom

Inleiding.

Eclectische GRAFTOMBE uit de tweede helft van de negentiende eeuw, bestemd tot familiegraf van L.C. de Geep.

Omschrijving.

De hardstenen graftombe wordt omgeven door een gietijzeren hekwerk met balusters van 1.20 meter hoog. Het geheel is totaal 2.08 meter breed en 2.92 meter lang. Op de schuin oplopende geprofileerde dekplaat bevindt zich de tekst: "familiegraf L.C. de Geep lid der staten van N. Brabant R.I.P." In hoogreliëf bevinden zich hierboven drie wapenschilden. Een daarvan is voorzien van een helm en een helmteken met een boom en vlucht, een andere heeft een helm en helmteken met steigerend paard, tenslotte is er een wapen met een kroon aan de bovenzijde. Onder dit laatste wapen een banderolle waarin: "candide et condate". De zijde van de tombe is gesigneerd door Van Dijck Petit B.O.Z. Het omringende hekwerk is voorzien van zes gecanneleerde hoofdbalusters met vazen, waartussen balusters met gekrulde punten van afwisselende hoogte.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de hervormde grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van het atelier Van Dijck Petit. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

517092
Prot. begraafplaats Marconilaan

Inleiding.

De PROTESTANTSE BEGRAAFPLAATS werd in het eerste kwart van de negentiende eeuw aangelegd en bevindt zich ver buiten de bebouwde kom. De begraafplaats is onderverdeeld in rechthoekige velden, de "parken", die genummerd zijn door middel van hardstenen paaltjes. Twee daarvan zijn inmiddels half ingegroeid in twee monumentale beuken dicht bij park 1. In het noordwestelijk gelegen park 1 bevinden zich de oudste graven. Beschermd worden twee GRAFTOMBES en twee GRAFMONUMENTEN.

Waardering.

De vier graven op de begraafplaats zijn van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de protestantse grafcultuur in het zuiden. Het heeft kunsthistorisch belang vanwege een samenhangende reeks monumenten. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.De begraafplaats en de graven in het bijzonder zijn van algemeen belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling.

Graftombe Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Bergen op Zoom Begraafplaats. Ja