525847, Bergen op Zoom

Inleiding.

GRAFKAPEL in Neogotische stijl uit 1894, gesitueerd in vak I aan de rand van de middencirkel van de Calvarieheuvel.

Omschrijving.

De hardstenen grafkapel heeft een rechthoekige plattegrond en is 1.85 meter breed, 2.50 lang en 3.20 hoog. In het hardstenen zadeldak met sierkam zijn schubleien uitgehakt. Voor de ingang is van hardsteen een driepasluifel met hogels gemaakt, rustend op een dubbel stel Neogotische zuiltjes met pinakelbekroning. Op de nok staat een bewerkt kruis met vierpas. Het rechter voetstuk is gesigneerd door Victor Patteet uit Antwerpen. De metalen deur is voorzien van een uitgezaagd kruis met stralen en sterren en het Alpha- en Omegateken. In het onderpaneel bevond zich een nu verdwenen gevleugelde zandloper. In het spitsbogige veld boven de deur bevindt zich de aanduiding: "familiegraf" en arabesken. In de zijden bevinden zich twee spitsboogvensters met afzaat en een sierband om de bovenzijde. De oorspronkelijke glas-in-loodvulling is verloren gegaan. De achterzijde van de grafkapel bezit op de hoeken eveneens zuiltjes op drievoudige verjongende voet en pinakels, de nok heeft een hoge tuitafsluiting. In het topgeveldeel bevindt zich een rond glas-in-loodraampje. Dit toont het vlammend omstraalde oog van God in een driehoek. Het interieur bevat een marmeren altaar met uit schellak ingewerkte voorstellingen van engelen met de geestesduif, een doornenkroon en het woord pax. In de zijden van de grafkapel zijn marmeren gedenkstenen aangebracht. De oudste is voor dhr. P.C. La Fontijn, 18 oct. 1894. Zijn echtgenote, mevr. A.J. Bastiaanse, ligt hier sedert 19 dec. 1897 eveneens begraven evenals Jeannette P.C.E. La Fontijn, 19 feb. 1901, en Michel La Fontijn, 27 aug. 1947.

Waardering.

De grafkapel is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van een Neogotisch familiegraf. Het is gaaf bewaard gebleven.

525847
R.K. Begraafplaats

Inleiding.

De R.K.-BEGRAAFPLAATS dateert uit het tweede kwart van de negentiende eeuw en deze bevindt zich verder buiten de bebouwde kom. Het oudste nog bestaande graf dateert uit 1837. In 1856 is er een door bomen en hagen omzoomd hoofdpad aangelegd, uitlopend in een Calvarieheuvel met pastoorsgraven. Hieromheen bevindt zich een driekwart gesloten kring met graven van notabelen. Ten zuiden hiervan bevinden zich drie halve cirkels met dicht opeen gezette grafmonumenten. Naar het oosten bevindt zich een ander hoofdpad met voorname graven. Het merendeel van de overige oudere graven waren algemene graven, waar kort achter elkaar twee tot zelfs drie zerken zijn neergezet. Het geheel wordt omgeven door een beukenhaag. Beschermd worden vijf GRAFTOMBES, een GRAFZERK, een GRAFMONUMENT en een GRAFKAPEL.

Waardering.

De aanleg van de begraafplaats is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van diverse ateliers uit de provincie en de regio. Het is gaaf bewaard gebleven.

Grafkapel(H) Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Bergen op Zoom Mastendreef 5 Ja
D 1210 Bergen op Zoom