525848, Bergen op Zoom

Inleiding.

GRAFTOMBE met Neoclassicistische elementen uit 1890 voor de familie Van den Bogaert-Asselbergs.

Omschrijving.

De graftombe is opgetrokken uit hardsteen en is 1.30 breed, 2.72 lang en 4 meter hoog. Het graf bestaat uit een tombe met een schuine dekplaat, een hardstenen balustrade rondom en een hoge opstand met een kruis. De balustrade is voorzien van ovale openingen en vierkante hoekpilaren met kransen en vazen. Op de wit marmeren dekplaat staan de namen van de overledenen. Dit zijn Lambert F.M. van den Bogaert, 26-6-1855/21-8-1890. Albertina C. van den Bogaert-Asselbergs 17-4-1853/18-8-1921, Alphons A.J.M. van den Bogaert 14-1-1883/6-3-1916. De zich verjongende opstand is voorzien van een marmeren plaquette waarop vermeld staat dat dit het familiegraf van L.F.M. Van den Bogaert-Asselbergs is. Aan weerskanten van de plaquette zijn in de hardsteen afhangende toortsen gehouwen. Hierboven een wit marmeren krans met rozen, waarin staat: "Aan onzen echtgenoot en vader". Links en rechts een marmeren vaas met vlam. Hieronder een marmeren plaquette waarop twee handen die elkaar, geketend in de wolken, vasthouden. De opstand is voorts voorzien van een gebroken fronton met eikenbladmotieven en een met stenen wingerd omkranst boomstamkruis.

Waardering.

De graftombe is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van een Neoclassicistisch familiegraf. Het is gaaf bewaard gebleven.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525848
Complexnaam
R.K. Begraafplaats
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding.

De R.K.-BEGRAAFPLAATS dateert uit het tweede kwart van de negentiende eeuw en deze bevindt zich verder buiten de bebouwde kom. Het oudste nog bestaande graf dateert uit 1837. In 1856 is er een door bomen en hagen omzoomd hoofdpad aangelegd, uitlopend in een Calvarieheuvel met pastoorsgraven. Hieromheen bevindt zich een driekwart gesloten kring met graven van notabelen. Ten zuiden hiervan bevinden zich drie halve cirkels met dicht opeen gezette grafmonumenten. Naar het oosten bevindt zich een ander hoofdpad met voorname graven. Het merendeel van de overige oudere graven waren algemene graven, waar kort achter elkaar twee tot zelfs drie zerken zijn neergezet. Het geheel wordt omgeven door een beukenhaag. Beschermd worden vijf GRAFTOMBES, een GRAFZERK, een GRAFMONUMENT en een GRAFKAPEL.

Waardering.

De aanleg van de begraafplaats is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van diverse ateliers uit de provincie en de regio. Het is gaaf bewaard gebleven.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Graftombe Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Bergen op Zoom Mastendreef 5 Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 1210 Bergen op Zoom
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1890 vervaardiging
Naar boven