Sint Martinusstraat 9, Rucphen

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding.

De VILLA is gebouwd in Expressionistische stijl in 1924-1925 naar ontwerp van de architect J. Hurks voor de heer Theeuws, gemeentesecretaris te Rucphen. De keuken aan de achterzijde van de villa is vergroot en verbouwd in meer zakelijke stijl door dezelfde architect in 1933. Het gave pand bevindt zich in de bebouwde kom van Rucphen.

Omschrijving.

De villa is opgetrokken uit machinale baksteen. De hoge paraboolkap met rode verbeterde hollandse pannen begint direct boven de overstekken van de begane grond. Deze bezit rechts een breed zesdelig raam met glas-in-loodbovenlichten en geheel rechts een uitbouw onder plat dak met laddervensters en overstek. Links bevindt zich de paneeldeur met glas-in-loodzijraam en overstek. Op de etage bevindt zich een breed venster met houten bloembak. De zijramen hebben een driehoekige roedenindeling, het middenstuk met ladderinzet springt als een kleine driehoekige erker vooruit. Hierboven en deels ernaast is de gevel van tweekleurige verticale houten betimmering voorzien. In de nok is een staand vooruitspringend zolderraam opgenomen. Het dakdeel erboven springt een dakpan verder uit en onderscheidt zich verder door horizontale/diagonale afwerking met planken. Deze houten gevelafwerking is ook aan de achtergevel toegepast, maar dan met een groter tweedelig venster. De zijgevels hebben in de dakpartij langwerpige zolderramen met driehoekige roedenverdeling, rechts gevleid tegen de hoge bakstenen schoorsteen. De gang achter de voordeur is onder het in 1994 gelegde parket betegeld met rode en zwarte krakelingtegels. Links leidt een houten trap met geometrische en zigzagrandmotieven naar de verdieping. Rechts geeft een paneeldeur toegang tot de L-vormige woonkamer. Alle paneeldeuren zijn voorzien van symmetrische expressionistische reliëfdecoratie. Van voor naar achter is er een kamer-en-suite indeling met schuifdeuren en hoekkasten. De aanbouw rechts wordt geaccentueerd door twee houten pijlers op vierkante grondslag. Middenachter bevindt zich een polychroom betegelde expressionistische schouw met aan weerskanten kastjes onder het raam. De asymmetrische deurtjes zijn deels glas, deels hout. Aan het eind van de hal geeft een deur toegang tot de zeer ruime keuken en bijkeuken. Ook hier is het merendeel van de krakelingtegels op de vloer aan het oog onttrokken. In de keuken is een dienstingang, ook gebruikt door de bode die bij de gemeentesecretaris inwoonde. Onder de keuken bevindt zich de kelder. Op de verdieping is de eerste voorkamer, de woonruimte voor de bode, verbouwd tot badkamer. De tweede achterkamer is voorzien van een expressionistische houten schouw en inbouwkasten. Een smalle houten steektrap tussen beide achterkamers in leidt naar de zolder.

Waardering.

De villa is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de regio. Het is van belang voor de architectuurgeschiedenis als regionale variant van de Amsterdamse School en als voorbeeld van het oeuvre van de architect. Het is gaaf bewaard gebleven, bewaart bijzondere ornamentiek en is als zodanig zeldzaam.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517062
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Sint Martinusstraat 9 4715 AG Rucphen Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
P 571 Rucphen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1924 1925 vervaardiging
1933 1933 verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Hurks, J. ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven