Parochie/kerk H. Martinus, Rucphen

Inleiding.

Het HEILIG HARTBEELD werd in 1933 vervaardigd door Leo Jungblut uit Bilthoven, tegelijk met de bouw van de kerk. De stijl ervan is een samengaan tussen Expressionisme en Traditionalisme. Het beeld bevindt zich, na enkele omzwervingen, tegen een gevel aan de noordzijde van de kerk.

Omschrijving.

Het beeld bestaat uit verscheidene delen geglazuurd aardewerk. De kleuren hiervan zijn gedekt, namelijk okergeel voor het kleed en roodbruin voor de mantel. De sokkel is voorzien van de signatuur van Leo Jungblut en de herkomst van het atelier: St. Joris, Beesel. Het Heilig Hartbeeld stelt de Christusfiguur meer dan levensgroot voor als een opvallend langgerekte, ascetische figuur, schrijdend met de rechterhand het brandend Heilig Hart beroerend en de linkerhand open benedenwaarts gekeerd. De handen zijn getooid met de stigmata.

Waardering.

Het beeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de ontwikkeling van het katholicisme in het Interbellum. Het is van belang voor de kunstgeschiedenis als voorbeeld van het werk van de beeldhouwer Jungblut en vanwege het materiaalgebruik. Het is gaaf bewaard gebleven.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525708
Complexnaam
Pastorie/kerk H. Martinus
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding.

Het complex bestaat uit de PASTORIE aan de Raadhuisstraat 5 (1), de H. MARTINUSKERK op nummer 3 (2) en het bijbehorende HEILIG HARTBEELD (3) op de kerkhofmuur naast de kerk. Dit religieuze complex bevindt zich in het centrum van Rucphen. De pastorie werd gebouwd in 1869 en in de jaren twintig van de twintigste eeuw aan de achterzijde uitgebouwd. De kerk dateert uit 1933 en is gebouwd naar een ontwerp van J. Berben. De toren werd in 1944 door oorlogshandelingen verwoest en nadien in kleinere vorm heropgebouwd. Het Heilig Hartbeeld werd in de tweede helft van de jaren dertig ontworpen door Leo Jungblut en uitgevoerd in een zeldzame chamotteklei met glazuurtechniek. Ook het interieur van de kerk herbergt werken van zijn hand in deze techniek.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de ontwikkeling van het katholicisme in het Interbellum en is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de volkskerk op het platteland. Het is van belang voor de architectuurgeschiedenis, vanwege de stijl en als voorbeeld van het werk van de architect Berben. Het is gaaf bewaard gebleven.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Gedenkteken(D6) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Raadhuisstraat 3 4715 CB Rucphen BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 4358 Rucphen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1933 1933 vervaardiging
Naar boven