H. Remigius, Lithoijen

Inleiding

KERKHOFMUUR MET BEELDEN, waarvan de vier beelden en een deel van de ommuring oorspronkelijk geplaatst zijn in 1860. De muur is opgemetseld in twee etappes. De beelden uit 1860 zijn vervaardigd door Doensen uit Maaseik.

Het toegangshek dateert uit ca. 1900. In 1992 is er gerestaureerd, waarbij een deel van het muurwerk is vervangen door nieuw metselwerk.

Omschrijving

Het kerkhof wordt deels begrensd door een hoge bakstenen schansmuur onder ezelsrug, met daaronder een tandlijst. Tegenover de westtoren van de kerk staat een smeedijzeren hekwerk als toegang. In deze muur zijn naast de ingang gebeeldhouwde doodshoofden met gekruiste beenderen geplaatst. Bij de hoofdingang staan aan weerskanten beelden van bebaarde heiligen met mijter, waarvan de één de handen opheft en de ander een opengeslagen boek draagt. Bij de andere ingang, aan de zuidzijde, staan beelden van Maria met Kind en Jozef. Deze beelden zijn uitgevoerd in zandsteen.

Waardering

De muur en de bijbehorende beelden zijn van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is van kunsthistorisch belang door de betrekkelijk vroege beelden. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp Lithoijen. Het is van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke buiten geplaatste sculpturen.

516571
Kerk en Kerkhofmuur

Inleiding

Het complex bestaat uit de KERK van de H. Remigius (1) en de bijbehorende KERKHOFMUUR (2). Het oudste onderdeel is het ommuurde kerkhof, dat rond 1850 is aangelegd. De kerk werd in 1899-1901 gebouwd naar ontwerp van C. Franssen. De neogotische kerk met beeldengroepen en kerkhof ligt markant op het centrale plein van Lithoijen. De kerk is in een eenvoudige bij het dorpse karakter van Lithoijen passende Neo-Gotische stijl gebouwd.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kleinere landelijke dorpskerk. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is van kunsthistorisch belang door de beelden en interieuronderdelen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp Lithoyen. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Begraafplaatshek Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Lithoijen BY Prelaat van de Bergplein 8, Lithoijen, Lithoijen Ja
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Pseudobasiliek