Langwijkstraat 15, Lithoijen

Inleiding

WOONHUIS, gebouwd in 1885 in Eclecticistische stijl, met daar achter een bijbehorende schuur uit diezelfde tijd. In 1919 volgde een verbouwing waarbij het rechterdeel, dat eerst in gebruik was als schuur, geschikt werd gemaakt voor bewoning.

Omschrijving

Het onderkelderde eenlaagse dubbele woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond, gevels van machinale baksteen en een zadeldak met kruispannen en de nok parallel aan de straat. De voorgevel, die zes traveeën telt, bezit gietijzeren sierankers, de zijgevels rechte steekankers. De voorgevel heeft een horizontale geleding door een geprofileerde hardstenen cordonlijst onder de vensters en een gepleisterde speklaag ter hoogte van de wisseldorpels. De getoogde T-vensters hebben een geprofileerde stucomlijsting. De gevel wordt verticaal geleed en de twee woningen visueel gescheiden door een liseen en hoeklisenen, onder de gootlijst uitkomend in een enkele en dubbele muizetandlijst. Tussen de twee vensters links bevindt zich het smalle rondboogportiek van het huis op nummer 17. De entree is risalerend geblokt gepleisterd en loopt door tot in de kroonlijst. Via zes treden bereikt men de paneeldeur. Deze heeft in het bovenpaneel twee staande gietijzeren roosters. De entree van het huis nummer 15 bevindt zich in de rechter zijgevel. Tussen twee T-vensters bevindt zich de paneeldeur, gelijk aan nummer 17. Op zolder, onder de overkragende daklijst op houten klossen, twee T-vensters. In de zijgevel links is het middenvenster dichtgemetseld, verder indeling als rechts.

De achtergevel is ingedeeld als de voorgevel, maar zonder decoratieve elementen of indeling met lisenen.

Voor het huis staan vier leilinden, achter het huis een boomgaard en een meidoornhaag.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van Maaskant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor agrarische bedrijfsvoering. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de ornamentiek en de opbouw en als voorbeeld van de regionale verwerking van Eclectische stijlvormen ter verhoging van de representativiteit. Verder is het type, vooral vanwege het hoge souterrain uitzonderlijk.

Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als zodanig zeldzaam.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
516561
Complexnaam
Woonhuiscomplex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex bestaat uit een WOONHUIS (1) met een daar achter gelegen SCHUUR (2). Beide zijn gebouwd in 1885 in Eclecticistische stijl. Het in 1919 verbouwde huis staat op een straathoek, de schuur ligt schuin achter het woonhuis. Beide bevinden zich in de bebouwde kom.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van Maaskant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor agrarische bedrijfsvoering. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de ornamentiek en de opbouw en als vorbeeld van de regionale verwerking van Eclectische stijlvormen ter verhoging van de representativiteit. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als zodanig zeldzaam.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Langwijkstraat 15 5396 PN Lithoijen BY Ja
Langwijkstraat 17 5396 PN Lithoijen BY
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 2737 Lithoijen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1919 1919 vervaardiging
Naar boven