Langwijkstraat 15, Lithoijen

Inleiding

SCHUUR, gebouwd in 1885 in Eclecticistische stijl en behorend tot het woonhuis. De schuur staat parallel aan en rechts achter het huis.

Omschrijving

De eenlaagse schuur heeft een rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen, het zadeldak is gedekt met oudhollandse dakpannen. Het gebouw heeft behalve een ingang in de linker gevel diverse ronde ijzeren ramen.

Waardering

De schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van Maaskant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor agrarische bedrijfsvoering. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met het woonhuis en is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als zodanig zeldzaam.

516562
Woonhuiscomplex

Inleiding

Het complex bestaat uit een WOONHUIS (1) met een daar achter gelegen SCHUUR (2). Beide zijn gebouwd in 1885 in Eclecticistische stijl. Het in 1919 verbouwde huis staat op een straathoek, de schuur ligt schuin achter het woonhuis. Beide bevinden zich in de bebouwde kom.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van Maaskant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor agrarische bedrijfsvoering. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de ornamentiek en de opbouw en als vorbeeld van de regionale verwerking van Eclectische stijlvormen ter verhoging van de representativiteit. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als zodanig zeldzaam.

Langwijkstraat 15 5396 PN Lithoijen BY Ja
Langwijkstraat 17 5396 PN Lithoijen BY