Prins Hendrikstraat 122, Alphen aan den Rijn

Omschrijving

KAASPAKHUIS van twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een gebroken zadeldak met gesmoorde kruispannen. De nokrichting van het dak staat loodrecht op de straat. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen met een gepleisterde plint, speklagen en geprofileerde cordonlijsten. De eindgevels zijn uitgevoerd als tuitgevels met iets uitgemetselde aanzetten en een natuurstenen daklijst met een siersteen op de tuit. De regelmatige indeling van de gevel wordt bepaald door zesruits openslaande vensters onder strekken met gepleisterde aanzet- en sluitstenen.

Voorgevel (west) met drie vensterassen en in de geveltop een roosvenster met lekdorpeltje. Op de begane grond in het midden van de voorgevel een deur. In de zijgevel (zuid) op begane grond en verdieping een reeks vensters (zes assen) als in de voorgevel. Op de begane grond een dubbele deur.

De achtergevel (oost) grenst direct aan de Oude Rijn en heeft dezelfde gevelindeling als de voorgevel met op de begane grond en in de middenas deurpartijen. Op de tuit een pinakeltje.

Waardering

Het kaaspakhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als beelddrager van de kaasproductie en -handel, niet alleen regionaal maar ook nationaal gezien een economische ontwikkeling van grote betekenis.

Het kaaspakhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de herkenbare typologie en de kenmerkende Neo-Hollandse Renaissancestijl, in overeenstemming met de bouwstijl van het huis.

Het kaaspakhuis bezit hoge ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende situering zowel aan de Prins Hendrikstraat als langs de Oude Rijn en vanwege de functioneel ruimtelijke samenhang met het naastgelegen huis.

Wat het exterieur betreft is het pand in hoge mate gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

516123
Kaaspakhuis

Inleiding

Complex van KAASPAKHUIS en WOONHUIS uit 1902, gebouwd in opdracht van de kaashandelaar J. van der Linden.

Beide panden zijn opgetrokken in de bouwstijl van de Neo-Hollandse Renaissance, karakteristiek voor de bouwperiode. Het woonhuis heeft een rijk gedecoreerde voorgevel met veel gepleisterde ornamenten. Tegen de achtergevel van het woonhuis, dat inmiddels een kantoorfunctie heeft, is een dichte houten overkapping aangezet, zonder echter de gevel aan te tasten. Het kaaspakhuis is inwendig verbouwd tot appartementen met behoud van het exterieur.

In Nederland kwam de bedrijfsmatige productie en distributie van kaas aan het eind van de negentiende eeuw op gang, onder meer in Alphen en omgeving. Aanvankelijk werden veel kaaspakhuizen in dit gebied langs de Oude Rijn gebouwd omdat de kaas per schip werd vervoerd. In de kaaspakhuizen lagen de kazen op stellingen te rijpen. Met de reeksen vensters in de gevels werd de ventilatie in de pakhuizen geregeld om het rijpingsproces te bevorderen.

Omschrijving

De panden staan naast elkaar met de voorgevels (west) aan de Prins Hendrikstraat. Het kaaspakhuis ligt verder teruggerooid dan het woonhuis en grenst met de achtergevel direct aan de Oude Rijn. Een oprit tussen de panden leidt naar het achtererf van het woonhuis.

Waardering

Het complex van kaaspakhuis en woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als beelddrager van de kaasproductie en -handel, niet alleen regionaal maar ook nationaal gezien een economische ontwikkeling van grote betekenis.

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de herkenbare typologie van het kaaspakhuis en de voor de bouwperiode kenmerkende Neo-Hollandse Renaissance van de gebouwen, in het bijzonder de rijk gedecoreerde voorgevel van het woonhuis.

Het complex bezit een hoge ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende situering zowel aan de Prins Hendrikstraat als langs de Oude Rijn en vanwege de functioneel ruimtelijke samenhang.

Wat het exterieur betreft zijn beide panden in hoge mate gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Kaaspakhuis Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Prins Hendrikstraat 122 2405 AM Alphen aan den Rijn Ja