Rhienderinklaan 2, Warnsveld

Inleiding

Vrijstaand LANDHUIS in Delftse schoolstijl gebouwd in 1939 naar ontwerp van de architect Aug. L. JANSE en W.F. SMITS uit Zutphen in opdracht van de heer Vos, chirurg te Zutphen. Het teruggelegen woonhuis is gesitueerd aan de westzijde van de Rhienderinklaan. De Rhienderinklaan maakt deel uit van het villapark aan de oostkant van Warnsveld, aangelegd omstreeks 1915.

Omschrijving

Vrijstaand LANDHUIS met een vrije plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen en een zolder. De ruimten zijn op asymmetrische wijze gerangschikt rondom de kleine 'hall', met de dienstvertrekken in de noordwesthoek. Het vloerniveau varieert één of twee treden tussen de kamers onderling op dezelfde verdieping. De gevels worden afgesloten door drie samengestelde zadeldaken gedekt met gesmoorde en rode Romaanse pannen. Op de nok van het linker zadeldak bevindt zich een bakstenen schoorsteenschacht, waarvan het rookkanaal aangesloten is op de oorspronkelijke haardpartij in de woonkamer. De gevels met trasraam en rollaag zijn opgetrokken in een geelbruine baksteen in kruisverband met verscheidene tuitgevels. Op de tuiten en de schouderstukken bevinden zich natuurstenen afdekplaten. Daar waar geen tuitgevels zijn eindigt de gevel in een houten bakgoot op klossen. In de gevels bevinden zich van oorsprong wit geschilderde houten kruiskozijnen met glas-in-loodramen. De kruisvensters bestaan uit een houten kruis met een stalen klapraam linksboven en een stalen draairaam rechtsonder. De muuropeningen worden afgesloten door een schouderboog samengesteld uit een strek met zandstenen aanzetstenen die de hoeken omarmen. De van oorsprong groen geschilderde, kraalschroten deuren en luiken zijn voorzien van decoratieve smeedijzeren gehengen.

De VOORGEVEL (oostgevel) keert zich naar de straatzijde en bestaat uit twee delen waarvan het rechterdeel één vensteras terug ligt ten opzichte van het linkerdeel. Het linkerdeel eindigt in een tuitgevel met ongelijke zijden. Op de begane grond links in de gevel onder het verlengde schild van het zadeldak bevindt zich een segmentboogvormig draairaam. Rechts hiervan bevinden zich twee identieke vensterassen, twee bouwlagen hoog. Op de begane grond bevindt zich een kruiskozijn waarvan de onderramen aan weerszijden geflankeerd worden door luiken. Op de verdieping bevindt zich een kleiner kruiskozijn zonder luiken. De rechterzijgevel van dit bouwdeel is één vensteras breed met op de verdieping een kleiner kruiskozijn conform die aan de voorzijde. Op de begane grond bevindt zich het bordes voor de entree in het rechter bouwvolume. Linksonder in het rechter bouwvolume bevindt zich de ingangspartij. Een korte steektrap aan de rechterzijde van het bordes geeft toegang tot de segmentboogvormige deur met brede houten omlijsting. Boven de entree bevinden zich direct onder de bakgoot drie smalle segmentboogvormige glas-in-loodramen. Rechts van de ingangspartij bevindt zich in iedere bouwlaag een kruiskozijn in één vensteras die eindigt in een kleine tuitgevel. De vensters zijn identiek aan die in het linker bouwvolume. Grenzend aan dit bouwdeel bevindt zich de terug liggende aanbouw van de garage met in de voorgevel een dubbele kraalschroten, segmentboogvormige deur met gehengen met links van deze deur een enkelruits raam.

De LINKERZIJGEVEL (zuidgevel) is te verdelen in een linker- en rechterdeel onder één zadeldak, die ten opzichte van elkaar één as verspringen. De linker vensteras onder de dakgoot is identiek aan die in de voorgevel. Rechts van deze as bevindt zich op de begane grond een dubbele glazen deur met drieruits bovenlicht, met op de eerste verdieping een zesruits kruiskozijn. Deze as eindigt in een kleine tuitgevel. In de gevel onder het verlengde schild van het zadeldak bevindt zich een kruiskozijn aan weerszijden geflankeerd door luiken, met in de zijgevel van de uitbouw een segmentboogvormig draairaam als links in de voorgevel.

De ACHTERGEVEL bestaat uit drie verspringende bouwdelen. Het middendeel ligt terug ten opzichte van de andere twee delen met op de begane grond drie regelmatig verdeelde eenvoudige kruiskozijnen. De middenas eindigt in een Vlaamse tuitgevel met eenvoudig identiek kruiskozijn. Het linkerdeel, één vensteras breed, eindigt in een tuitgevel met een garage onder het verlengde dakschild. Rechts op de begane grond bevindt zich een rechthoekige houten enkele deur waarboven een tweeruits raam. In de rechterzijgevel van deze aanbouw bevinden zich vier regelmatig verdeelde twee gekoppelde tweeruits ramen met een verticale roedenverdeling. Het rechterdeel, één vensteras breed, eindigt in een tuitgevel met in de geveltop een klein segmentboogvormig venster. Op de begane grond bevindt zich een kruisvenster met luiken met op de eerste verdieping openslaande glazen deuren met balkon. Rechts tegen de RECHTERZIJGEVEL bevindt zich de aanbouw van de garage onder het verlengde dakschild met in de gevel drie regelmatig verdeelde tweeruits ramen. Centraal bevindt zich, iets terug gelegen, de tuitgevel van het aangekapte zadeldak. De gevel heeft een onregelmatige vensterindeling met op de begane grond twee enkelruits ramen aan één zijde geflankeerd door een luik met uiterst rechts een enkele rechthoekige deur met zesruits glasindeling. Op de verdieping bevinden zich links twee gekoppelde naar buitenslaande draairamen met rechts een kruiskozijn zonder luiken. In de geveltop bevindt zich een klein segmentboogvormig venster met glas-in-loodraam.

Het INTERIEUR is volledig in tact. De vrije plattegrond kent verschillende niveau's. Vanaf de straatzijde bevindt zich links op de begane grond de woonkamer met van oorsprong groen geschilderde moerbalken ondersteund door consoles met beslag. In deze kamer bevindt zich een langgerekte bakstenen haardpartij met vuurvaste haard. De haard wordt omsloten door eenzelfde schouderboog als die in het exterieur boven iedere muuropening. De van oorsprong rood geschilderde 'hall', rechts van de woonkamer, gaat over in de gang met trappartij. Aan weerszijden van deur bevinden zich van oorsprong rood geschilderde kasten, de vloer is betegeld met rode tegels in ruitpatroon en het segmentboogvormig plafond is van hout. Rechts van de 'hall' bevindt zich de ontvangkamer. De kamers links van de 'hall' hebben een hoger plafond dan de kamers rechts. In een aantal kamers bevinden zich parketvloeren. De gang geeft verder toegang tot de keuken, bijkeuken en de garage.

Waardering

LANDHUIS gebouwd in 1939 in traditionele stijl naar ontwerp van AUG.L. JANSE en W.F. SMITS in opdracht van de heer Vos uit Zutphen.

- Van architectuurhistorische waarde als uitzonderlijk gaaf bewaard woonhuis in Delftse schoolstijl naar ontwerp van de architecten Aug.L. Janse en W.F. Smits in opdracht van een Zutphense chirurg. Kenmerkend voor de traditionele stijl zijn de houten kruiskozijnen met glas-in-loodramen, geflankeerd door kraalschroten luiken met gehengen, het kruisverband, de Romaanse pan en de tuitgevels.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering aan de rand van het villapark waarvan de aanleg begonnen is omstreeks 1915.

- Van cultuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een landhuis uit 1939 in stijl en situering representatief voor de ontwikkeling van de woningbouw in Nederland.

Rhienderinklaan 2 7231 DC Warnsveld Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) landhuis Villa