Schelfhorst, Warnsveld

Inleiding

Vrijstaand woonhuis Schelfhorst' van het type VILLA gebouwd in 1910 in opdracht van W.J. Wiardi naar ontwerp van de bouwkundige J.G. VAN KEULEN uit Zutphen. Links van de ingang bevindt zich een hardstenen stichtingssteen: J.J.W./29 APR./1910' waarvan de voorletters verwijzen naar de opdrachtgever. In 1995 is het pand gerestaureerd. Het woonhuis met een voor-, zij- en achtertuin is gelegen aan de zuidzijde van de Rijksstraatweg, aan de rand van de bebouwde kom van Warnsveld. De oorspronkelijke erfafscheiding door middel van een ijzeren hekwerk is deels nog aanwezig. Het pand is ontworpen in overgangsstijl, onder andere beïnvloed door de art nouveau en de neorenaissance. Art Nouveau invloeden zijn aanwezig in de vorm van muurankers, betegeling van het portiek, stucplafonds en schoorsteenmantels. De verlenging van onder-en bovendorpels en de trappartij zijn neorenaissance-elementen.

Omschrijving

Vrijstaande VILLA met vierkante plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen afgesloten door een plat dak met twee zijschilden gedekt met gesmoorde kruispannen. De schoorsteen bevindt zich op het platte dak met bitumineuze dakbedekking. De zijschilden met twee oorspronkelijke twee-ruits dakramen eindigen in een bakgoot, ondersteund door geprofileerde klossen. De voor- en achtergevel worden afgesloten door een uitgemetselde band onder het overstekend dak op klossen met geprofileerde windveren. De windveren worden in het midden onderbroken door een opgetrokken bakstenen middenpartij. Aan de voorzijde wordt deze risalerende middenpartij bekroond door een smeedijzeren windvaan. Tegen de achtergevel bevindt zich een veranda' met lessenaarsdak en een aanbouw met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak. De gevels met grijs geschilderde, gepleisterde plint zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband afgewisseld met sierbanden van gele verblendsteen. Enkele sierbanden bevinden zich ter hoogte van de onderdorpels met een dubbele band ter hoogte van de bovendorpels van de schuiframen op de begane grond. Op de begane grond bevinden zich overwegend schuiframen met drie-ruits bovenlichten, met op de eerste verdieping stolpramen met drie-ruits bovenlichten. Alle vensteropeningen zijn aan de buitenzijde, aan weerszijden voorzien van luiken (blinden). Aan de onderzijde bevindt zich een gepleisterde bakstenen afwatering, aan de bovenzijde een segmentboog met metselmozaïek toegepast in de boogtrommels. Voor de segmentboog is op decoratieve wijze gebruik gemaakt van de gele verblendsteen onder andere voor de aanzet- en sluitsteen.

De symmetrische VOORGEVEL bestaat uit drie vensterassen met verhoogde middenrisaliet. In de middenas bevindt zich de ingangspartij. Twee treden geven toegang tot het segmentboogvormig portiek met witte muurtegels met strakke groene art nouveaumotieven voor de lambrizering. De vloertegels vertonen een kleurrijk bloempatroon binnen een decoratieve omlijsting. De terugliggende geprofileerde houten paneeldeur met vier-ruits glasindeling heeft een opengewerkt smeedijzeren deurrooster ter afsluiting van de twee onderste ramen. Het portiek wordt aan weerszijden geflankeerd door een hoog smal spaarveld dat zich hierboven in een kleinere vorm herhaalt. Boven het portiek bevindt zich de naam 'Schelfhorst' aangebracht op hardsteen en daarboven op de eerste verdieping een schuifraam. De middenas eindigt in een verhoogde, recht afgesloten, decoratieve geveltop met uitkragend metselwerk waarin twee gekoppelde rondbogen zijn uitgespaard. Aan weerszijden van de middenas bevinden zich twee identieke assen met op iedere verdieping een schuifraam. Onder de vensters bevindt zich een liggend spaarveld van schoon metselwerk. Op de scheiding van de bouwlagen bevinden zich in iedere as twee art nouveau muurankers.

Links in de asymmetrische LINKERZIJGEVEL bevindt zich de terugliggende zijgevel van de aanbouw tegen de achtergevel, rechts bevindt zich de zijgevel van het woonhuis. In de zijgevel van de aanbouw bevindt zich één getralied venster afgesloten door een rollaag. In de zijgevel van het woonhuis bevindt zich links en rechts een identiek schuifraam, links zonder luiken. In de middenas bevinden zich op de begane grond twee vensteropeningen en op de eerste verdieping twee gekoppelde schuiframen. De gevel wordt afgesloten door een horizontale zigzaglijn in gele verblendsteen. De eenvoudige, smeedijzeren muurankers zijn bevestigd op bakstenen muurstijlen.

Links tegen de ACHTERGEVEL bevindt zich een open houten veranda onder een lessenaarsdak met vier vijfruits bovenlichten. De gesloten linkerzijkant van de veranda bestaat uit een gepleisterde plint, een bakstenen basement, een twee-ruits raam en een zeven-ruits bovenlicht. Alle bovenlichten zijn gevuld met geel kathedraalglas. De verhoogde tegelvloer van de veranda, bestaande uit zwarte en gele zeshoekige tegels is toegankelijk via een kleine steektrap gelegen in het verlengde van de houten paneeldeur met zes-ruits glasindeling. Links van de deur bevindt zich een schuifraam. Rechts van de deur begint de aanbouw met gepleisterde plint opgetrokken in halfsteens verband. In de topgevel bevindt zich een houten paneeldeur met drie-ruits bovenlicht afgesloten door een rollaag. In de linkerzijgevel van de aanbouw bevindt zich een getralied venster afgesloten door een rollaag. Op de eerste verdieping bevindt zich in iedere as een schuifraam. De windveren worden in het midden onderbroken door een verhoogde bakstenen middenpartij aan weerszijden begrensd door vierkante kolommen die zich verjongen.

De RECHTERZIJGEVEL is drie vensterassen breed. In de middenas bevindt zich een blind venster, met aan weerszijden een schuifraam. In de gevel bevinden zich vier regelmatig verdeelde art nouveau muurankers. Het decoratieve gebruik van de gele verblendsteen is identiek aan de linkerzijgevel.

In INTERIEUR bevinden zich fraaie stucplafonds in licht relief en zwart marmeren schouwmantels met art nouveau patronen. In de hal bevindt zich een marmeren vloer en een oorspronkelijke bordestrap met twee armen.

Waardering

Vrijstaande VILLA gebouwd in 1910 in opdracht van de heer W.J. Wiardi naar ontwerp van de bouwkundige J.G. VAN KEULEN.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven woonhuis van zowel in- als exterieur, gebouwd omstreeks 1910 naar een evenwichtig ontwerp. De villa is voorzien van vele fraaie details als geprofileerd houtsnijwerk en het tegelwerk in het portiek. De erfafscheiding door het oorspronkelijk ijzeren hekwerk is deels nog bewaard gebleven.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de villa aan de uitvalsweg van Zutphen, aan de rand van de bebouwde kom van Warnsveld.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een villa gebouwd in 1910 in opdracht van de heer Wiardi uit Groningen langs de uitvalsweg van Zutphen. Als zodanig representatief voor de landelijke trek van de gegoede burgerij uit de vieze, stinkende ongezonde stad naar de omringende dorpen.

Rijksstraatweg 152 7231 AK Warnsveld Ja
I 3797 Warnsveld