Catharinahoeve, Warnsveld

Inleiding

Vrijstaand woonhuis 'Catharinahoeve' van het type VILLA gebouwd in de periode 1913-1915 naar ontwerp van HENK WEGERIF (1888-1963) in opdracht van Henri Dekker. De villa is gesitueerd aan de zuidzijde van de Rijksstraatweg aan de noordrand van de bebouwde kom van Warnsveld. De naam van het huis verwijst naar Catharina Margaretha Kagenaar, echtgenote van de opdrachtgever, en hun dochter Bertha Catharina. De letters in het sieranker op de schoorsteenschacht aan de achterzijde zijn "D" van "Dekker" en "K" van Kagenaar. De villa vertoont Engelse invloeden.

Omschrijving

Vrijstaande villa met vrije plattegrond bestaande uit één bouwlaag met een zolderverdieping en een vliering. Het hoofdvolume met rechthoekige plattegrond wordt afgesloten door een steil zadeldak met als nokrichting noord-zuid. Tegen de noordgevel bevindt zich een halfrond balkon ondersteunt door vier pijlers en twee pilasters. Aan de oostzijde bevindt zich een aanbouw met balkon, bestaande uit twee bouwlagen en een topgevel met achterliggend, steil zadeldak. Aan de noordzijde bevindt zich links en rechts een identieke aanbouw van één bouwlaag eindigend in een topgevel met achterliggend zadeldak, waartussen een tussenlid met lessenaarsdak. Aan de westzijde bevindt zich een aanbouw, bestaande uit één bouwlaag en een topgevel waarvan de tuit overgaat in een hoge schoorsteenschacht gevormd door zes overhoeks geplaatste pijlers. Bovenaan de schoorsteenschacht bevindt zich een smeedijzeren sieranker waarin het bouwjaar 1915 is weergegeven. Alle zadeldaken, gedekt met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen, bestaan uit ingezwenkte schilden, die eindigen in een mastgoot. De bakstenen gevels zijn wit gepleisterd met schouderstukken onderaan iedere topgevel. De schouderstukken hebben een verjongende, getrapte onderzijde. In de gevels bevinden zich rechthoekige houten vensters met een gedrukte ruitvormige roedenverdeling, afgewisseld door zestien ovale vensters met glas-in-loodramen. Aan de buitenzijde zijn voorzetramen geplaatst ter bescherming van het glas-in-lood. De drie dakkapellen bestaan uit draairamen met diagonaal geplaatste roeden onder een lessenaarsdak met gepleisterde zijwanden en een verjongend, getrapt schouderstuk. Naast de originele dakkapellen zijn enkele nieuwe enkelruits dakramen aangebracht. Centraal in de VOORGEVEL (noordgevel) bevindt zich op de eerste verdieping een halfrond balkon ondersteund door vier pijlers en twee pilasters. Op de begane grond bevindt zich onder het balkon een dubbele deur met boven en onder een gedrukte ruitvormige roedenverdeling met glas-in-lood bovenlicht. Links en rechts van deze openslaande tuindeuren bevindt zich een tweeruits draairaam. De balkondeuren met gedrukte ruitvormige roedenverdeling worden aan weerszijden geflankeerd door luiken. Links en rechts van deze balkondeuren bevindt zich een staand ovaal venster met een voorstelling van een uil en een pelikaan in het glas-in-lood. In de geveltop bevindt zich een draairaam. Links van de topgevel kijken we tegen de zijgevel van de met glas dichtgezette serre onder het doorgetrokken ingezwenkte zadeldak van het hoofdvolume. In dit gevelvlak bevindt zich een vast raam, dat de contouren volgt van het muurwerk. Rechts van de topgevel bevindt zich de zijgevel van de vuurzit met een staand ovaal venster met de voorstelling herfst' in het glas-in-lood.

Centraal in de LINKERZIJGEVEL (oostgevel) bevindt zich een aanbouw bestaande uit twee bouwlagen met een achterliggend, aangekapt zadeldak. Op de eerste verdieping bevindt zich een rechthoekig balkon ondersteund door twee gepleisterde pijlers. Op de begane grond bevindt zich onder het balkon openslaande tuindeuren met glas-in-lood bovenlicht, aan weerszijden geflankeerd door staande ovale vensters. Op de eerste verdieping bevinden zich openslaande balkondeuren met in de geveltop een staand ovaal venster met glas-in-loodraam. In de linker dakhelling van de aanbouw bevindt zich een dakkapel. Links van de aanbouw bevindt zich de zijgevel van de kleine aanbouw aan de zuidzijde met twee staande ovale vensters. Rechts van de aanbouw bevindt zich de serre onder het verlengde ingezwenkte zadeldak van het hoofdvolume. De serre is dichtgezet met drie identieke raampartijen met een gedrukte roedenverdeling aan de onderzijde. In de dakhelling bevindt zich een dakkapel met twee draairamen.

De ACHTERGEVEL (zuidgevel) bestaat uit een topgevel van het hoofdvolume met links en rechts een topgevel van de aanbouw met tussenlid. In de kleine topgevels zijn grote, storende vensters aangebracht met in de rechtergeveltop een ovaal venster met glas-in-loodraam. Rechts in de gevel van het tussenlid bevindt zich een enkele glazen deur met gedrukte roedenverdeling. Links een enkelruits raam. Boven het lessenaarsdak bevindt zich rechts een rechthoekig glas-in-loodraam voor de lichtinval in het trappenhuis. Links en in de top zijn de vensters vernieuwd. De top eindigt in een vierkante schoorsteenschacht met een gesmeed sieranker.

De RECHTERZIJGEVEL bestaat uit drie verspringende bouwdelen. Links bevindt zich de aanbouw, bestaande uit één bouwlaag met aangekapt zadeldak. In de gevel van de aanbouw bevinden zich twee staande ovale vensters met de voorstelling 'lente' en 'zomer' afgebeeld in het glas-in-lood. De tuit van de topgevel is een hoge schoorsteenschacht voor de rookafvoer van de haardpartij van de 'vuurzit'. Rechts van de aanbouw bevindt zich de ingangspartij, bestaande uit een liggende ellipsvormig portiek met getrapte dagkant met een liggend ovaalvormig bovenlicht met glas-in-loodraam. In het portiek bevindt zich de terug liggende houten deur met zevenruits glasindeling. Rechts van de ingangspartij bevinden zich twee gekoppelde zesruits ramen met vierruits bovenlichten. Uiterst rechts bevindt zich de voormalige bijkeuken in de aanbouw met twee liggende ovale vensters met glas-in-loodraam.

Het exterieur en het INTERIEUR van Villa 'Catharinahoeve' zijn als één geheel ontworpen. Het interieur van deze villa is goed bewaard gebleven met uitzondering van de verdwenen tafels en stoelen. In de woon-, studeer- en slaapkamers bevinden zich houten lambrizeringen en kasten met gedrukte ruitvormige roedenverdeling. In de woonkamer bevindt zich een samengestelde balklaag met in de erker ernaast gordingen en beplanking van het gebogen dakvlak. In het houtwerk is een ruitvorm toegepast met ingezwenkte zijden. De 'vuurzit' is bewaard gebleven bestaande uit een schoorsteenmantel van siermetselwerk met aan weerszijden houten banken. Deze 'vuurzit', verfraaid door vier staande ovale vensters met de afbeelding van de vier jaargetijden in het glas-in-loodraam, is kenmerkend voor de "Arts and Crafts"-beweging. De opdrachtgever heeft grote invloed uitgeoefend op het ontwerp en de gekozen symboliek van het glas-in-lood. De afbeeldingen in de glas-in-loodramen zijn geïnspireerd door de natuur en de tekens van de dierenriem en bevinden zich in zestien ovale en één rechthoekig venster. De tekens van de dierenriem worden afgebeeld in het grote glas-in-loodraam voor de lichtinval in het trappenhuis.

Waardering

Huis Catharinahoeve' van het type VILLA gebouwd in de periode 1913-1915 naar ontwerp van HENK WEGERIF (1888-1963) in opdracht van Henri Dekker.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven totaalontwerp van de landelijk opererende architect Henk Wegerif als aanhanger van de Arts and Crafts beweging. Invloeden vanuit Engeland komen onder andere tot uiting in de vrije plattegrond, de vuurzit', de ingebouwde kasten en de gedrukte roedenverdeling.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de lineaire vrijstaande bebouwing aan weerszijden van de Rijksstraatweg.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de situering van een vrijstaande villa aan de uitvalsweg van Zutphen, passend in de ontwikkeling van de trek van de gegoede burgerij naar de rand van de stad. Eveneens van cultuurhistorische waarde zijn is de afwerking van het interieur met hout en de zestien ovale glas-in-loodramen in de gevels.

Rijksstraatweg 156 7231 AK Warnsveld Ja
I 3581 Warnsveld