Rijksstraatweg 113, Warnsveld

Omschrijving

Het TOEGANGSHEK ontsluit het perceel van het villacomplex aan de straatzijde. Het hek bestaat uit twee gietijzeren posten waartussen twee smeedijzeren draaihekken. De posten bestaan uit gecanneleerde zuilen bekroond door een pijnappelvormige knop. De draaihekken bestaan uit twee verticale vierkante stijlen waarvan één stijl verbonden is met de gietijzeren post. Tussen de vierkante stijlen bevinden zich regelmatig verdeelde spijlen met aan de onderzijde een dubbel aantal. Deze spijlen worden aan de onderzijde verbonden door een horizontale spijl met aan de bovenzijde een ingezwenkte horizontale spijl. Tenslotte bevindt zich in elk draaihek een gekromde diagonaal.

Waardering

TOEGANGSHEK ter afsluiting van de tuin aan de straatzijde daterend uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard toegangshek dat onderdeel uitmaakt van een complex.

- Van stedenbouwkundige waarde als voorbeeld van een toegangshek aan de Rijksstraatweg, een uitvalsweg van Zutphen, als ontsluiting van een villa, koetshuis/hondenhok, tuinhuis en tuinaanleg.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een villacomplex gelegen op een perceel van het voormalig landgoed Huize Baank'.

515840
Veldzicht

COMPLEX bestaande uit:

1. VILLA

2. KOETSHUIS/HONDENHOK

3. TUINHUIS

4. TOEGANGSHEK

5. TUINAANLEG

Het vrijstaande woonhuis Veldzicht' van het type VILLA is gebouwd omstreeks 1865. De villa is gebouwd in eclectische bouwstijl op één van de percelen (nr.4) van het landgoed Baank. De verdeling en verkoop van deze percelen vond plaats in 1855. Het koetshuis met hondenhok, theehuis en de aanleg van de tuin maken deel uit van de uitbreiding van de villa in het begin van de twintigste eeuw. De villa, bestaande uit één bouwlaag met H-vormige plattegrond, is destijds op verschillende plaatsen verhoogd en uitgebreid. Het toegangshek aan de straatzijde dateert waarschijnlijk uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. De VILLA met KOETSHUIS/HONDENHOK, TUINHUIS, TOEGANGSHEK en TUINAANLEG is gelegen aan de noordzijde van Rijksstraatweg aan de rand van de bebouwde kom van Warnsveld in de gemeente Warnsveld. Het langgerekte perceel loopt vanaf de uitvalsweg tot aan de rivier de Berkel.

Omschrijving

Het TOEGANGSHEK aan de Rijksstraatweg geeft toegang tot het perceel dat doorloopt tot aan de Berkel. Het hek bestaat uit twee gietijzeren inrijpalen waartussen twee smeedijzeren spijlen draaivleugels. Rechts van het hek gaat de erfafscheiding over in een groen blijvende, geknipte heg. De vrijstaande VILLA bevindt zich op enkele meters afstand van de straat en is een aantal maal verbouwd door haar bewoners. De meest ingrijpende verbouwing heeft waarschijnlijk plaats gevonden omstreeks 1910. De uitbreiding bestond uit een vergroting en verhoging van het pand. De entree werd hierbij verplaatst van de oostgevel naar de westgevel waarbij de achterliggende kamer omgevormd werd tot een hal met tochtportaal. Momenteel bestaat de vrijstaande villa met H-plattegrond uit twee bouwlagen afgesloten door een samengesteld dak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. In de gevels bevinden zich voornamelijk schuiframen aan de voorzijde afgesloten door een kuif, aan de achterzijde door een geprofileerde schouderboog. De gevel aan de straatzijde wordt afgesloten door een balustrade bestaande uit geprofileerd balusters.

Het KOETSHUIS met HONDENHOK bevindt zich ten westen, schuin achter het woonhuis. Het koetshuis met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag met zadeldak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. In de gepleisterde gevel bevinden zich ijzeren ramen en dubbele kraalschroten geklampte deuren. Tegen de noordgevel bevindt zich een lagere aanbouw van één bouwlaag afgesloten door een golfplaten lessenaarsdak waartegen een bakstenen hondenhok met zadeldak is geplaatst. Het hondenhok bevindt zich op een stuk grond afgesloten door een smeedijzeren spijlenhek. Beide bouwdelen zijn opgetrokken in roodbruine baksteen in halfsteens verband.

Het TUINHUIS met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een schilddak met ingezwenkte schilden gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Het tuinhuis is opgetrokken in verticale kraalschroten planken boven een stenen fundering.

De TUIN aan de achterzijde is mogelijk aangelegd door L. Springer (1855-1940). In dezelfde periode (1910-1915) was hij bezig met de aanleg van de tuin rondom Het Waliën' aan de Lochemseweg in Warnsveld. De aanleg bestaat globaal uit een langgerekte grote ovaal aan de villazijde en een kleinere liggende ovaal aan de Berkelzijde. De ovalen worden gevormd door onverharde wandelpaden. Binnen de grote ovaal bevindt zich een open grasvlakte met drie gesnoeide bolvormige larixstruiken. Aan de buitenzijde bevinden zich bomen en struiken als de rode beuk en de rododrendrons. De kleine ovaal omsluit een boomgaard waarbuiten zich dezelfde bomen en struiken bevinden.

Waardering

COMPLEX bestaande uit een VILLA met KOETSHUIS/HONDENHOK, TUINHUIS, TOEGANGSHEK en TUINAANLEG daterend uit de tweede helft van de negentiende eeuw en het eerste kwart van de twintigste eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een historisch gegroeid villacomplex bestaande uit een villa met waardevol interieur, koetshuis/hondenhok, tuinhuis en tuinaanleg afgesloten door een ijzeren toegangshek uit de periode 1865-1910.

- Van stedenbouwkundige waarde als voorbeeld van een gaaf ensemble daterend uit het einde van de negentiende eeuw/ begin twintigste eeuw gelegen op een smal, diep perceel grenzend aan de Berkel aan de rand van de bebouwde kom van Warnsveld.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de situering van het complex op het voormalig landgoed van huize Baank, waarvan de grond in 1855 in percelen verkocht is. Het complex is tevens representatief voor de wijze waarop de gegoede burgerij in die tijd grond kocht om buiten de stad een villa te laten bouwen.

Toegangshek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Rijksstraatweg 113 7231 AD Warnsveld BY Ja