Alberdaweg 70, Appingedam

Omschrijving onderdeel 2.

PARKAANLEG, XIX, bestaande uit twee vrijwel zelfstandige delen, elk met centrale vijver: het achterste gedeelte, waarvan de boszoom met slingerpad waarschijnlijk het oudste element in landschapsstijl is, terwijl het binnenterrein bestaat uit een weide (nu hertenpark) met een slingervijver van recente datum (XXb-c); en het gedeelte direct achter en rondom het huis, dat de bekende tuinarchitect Lucas Pieter Roodbaard omstreeks 1827 aanlegde zonder het achterpark te integreren; hoewel nogal gewijzigd, vertoont de Roodbaard-aanleg nog de kleinschaligheid en intieme sfeer die kenmerkend is voor parken van zijn hand; de slingervijver met uitlopers is ontstaan uit de 17e-eeuwse rechthoekige gracht rond het huis; langs de brede grasoevers lopen paden; er zijn twee heuveltjes: in de zuidwestelijke binnenhoek van de waterpartij en achter de noordwestelijke uitloper; in de noordoosthoek van het voorpark zijn nog restanten van slingerlanen met zeer oude eiken, zo ook in de rondwandeling van het achterpark. Het smalle weiland tussen het achterpark en de provinciale weg is als buffer opgenomen in het complex; naast de oude eiken zijn er nog enkele andere solitairen, met name rond het huis; er is geen moestuin (meer).

Waardering

De PARKAANLEG is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de landschappelijk-visuele waarden;

- als één der weinige overgebleven parken van L.P. Roodbaard in Groningen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515516
Complexnaam
Ekenstein
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS EKENSTEIN ligt op de noordoever van het Damsterdiep, ongeveer 3 km. ten westen van Appingedam en bestaat uit een klein landschappelijk park op min of meer rechthoekige plattegrond, voor een deel van de hand van de tuinarchitect L.P. Roodbaard (1782 - 1851); het in oorsprong 17e-eeuwse huis ligt direct aan het diep; erachter -ten noorden- ligt het park, dat uit twee achter elkaar gelegen delen bestaat met elk een eigen waterpartij. Samen met de buitenplaats Rusthoven, direct ten westen van Ekenstein, vormt de buitenplaats een markant silhouet van oud opgaand geboomte in het verder "lege" landschap. Het huis is in 1870 in neo-gotische stijl verbouwd; in de jaren 50 van de 20e eeuw is een deel ervan weer ongedaan gemaakt; verder zijn er het schuin achter het huis gelegen schathuis en een veeschuur. Aan de noordzijde wordt het complex begrensd door de provinciale weg van Groningen naar Delfzijl, aan de oostzijde door een nieuwe parkaanleg (jaren 80 van de 20e eeuw), aan de zuidkant door het Damsterdiep en aan de westkant door de buitenplaats Rusthoven.

Het complex bestaat uit: HUIS (1), PARKAANLEG (2), SCHATHUIS met DIENSTWONING (3) en VEESCHUUR (4).

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS EKENSTEIN is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de ouderdom;

- de markante ligging in het landschap;

- als één der weinige in Groningen overgebleven Roodbaardparken.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Alberdaweg 70 9901 TA Appingedam BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschapspark
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 18 Appingedam
K 20 Appingedam
K 113 Appingedam
K 112 Appingedam
K 21 Appingedam
Naar boven