Ekenstein, Appingedam

Omschrijving onderdeel 1.

HUIS, XVII-XIX; rechthoekig, witgepleisterd hoofdblok van twee verdiepingen onder rondgaand schilddak met 4 hoekschoorstenen, grijze pannen; voorgevel met vijf traveeën; beneden achtruits vensters, op verdieping zeslichten; ingangspartij met neo-gotische portiek met balustrade; neo-gotische, witte erkerachtige aanbouw, 1870, (driezijdig, op basis van achthoek) symmetrisch achter het hoofdblok, twee verdiepingen onder schilddak aansluitend op hoofdblok; zelfde nokhoogte als hoofdblok; drie spitsboogvensters op parterre; drie H-vensters op verdieping met haakvormige reliëfomlijsting om bovenlichten; attiek met visblaasmotief en pinakels; links en rechts aansluitend op de achterbouw, tegen en evenwijdig aan de achtergevel van het hoofdblok twee smalle witte vleugels van één bouwlaag met topgevels onder zadeldak met grijze pannen; achtruits vensters. Inwendig o.m.: neo-gotische zaal, 1870, in achterbouw met genoemde erker: vrijwel ongestoord polychroom interieur met rijke schouw- en deurpartijen, lambrizering en plafond: uniek voor de noordelijke provincies. In het hoofdblok o.m. in de rechter voorkamer wandschilderingen op linnen, XVIII en houten schoorsteenmantel (zwart) met fraaie voluutconsoles; in linker voorkamer "Moorse" schoorsteenmantel, XIXb, in wit en bruinroze marmer; ingebouwde buffetkast, XVIII. In rechter achtervleugel ingebouwde buffetkast, XVIII.

Waardering

Het HUIS is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de -gedeeltelijk- rijke neo-gotische architectuur;

- vanwege de belangrijke interieuronderdelen, met name de neo-gotische zaal.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515515
Complexnaam
Ekenstein
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS EKENSTEIN ligt op de noordoever van het Damsterdiep, ongeveer 3 km. ten westen van Appingedam en bestaat uit een klein landschappelijk park op min of meer rechthoekige plattegrond, voor een deel van de hand van de tuinarchitect L.P. Roodbaard (1782 - 1851); het in oorsprong 17e-eeuwse huis ligt direct aan het diep; erachter -ten noorden- ligt het park, dat uit twee achter elkaar gelegen delen bestaat met elk een eigen waterpartij. Samen met de buitenplaats Rusthoven, direct ten westen van Ekenstein, vormt de buitenplaats een markant silhouet van oud opgaand geboomte in het verder "lege" landschap. Het huis is in 1870 in neo-gotische stijl verbouwd; in de jaren 50 van de 20e eeuw is een deel ervan weer ongedaan gemaakt; verder zijn er het schuin achter het huis gelegen schathuis en een veeschuur. Aan de noordzijde wordt het complex begrensd door de provinciale weg van Groningen naar Delfzijl, aan de oostzijde door een nieuwe parkaanleg (jaren 80 van de 20e eeuw), aan de zuidkant door het Damsterdiep en aan de westkant door de buitenplaats Rusthoven.

Het complex bestaat uit: HUIS (1), PARKAANLEG (2), SCHATHUIS met DIENSTWONING (3) en VEESCHUUR (4).

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS EKENSTEIN is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de ouderdom;

- de markante ligging in het landschap;

- als één der weinige in Groningen overgebleven Roodbaardparken.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Landhuis Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Alberdaweg 70 9901 TA Appingedam Ja
Alberdaweg 72 9901 TA Appingedam
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 20 Appingedam
Naar boven