Omschrijving onderdeel 2:

PARKAANLEG, bestaande uit a. oprijlaan b. huiseiland en singel c. overig terrein.

Ad a.: de oprijlaan (tracé XVIII of ouder) loopt vanaf het Damsterdiep noordwaarts recht op de brug af over de gracht en de centraal gesitueerde voordeur; verharding van gemalen rode baksteen; beplanting met enkele rijen essen, XXc.

Ad b.: het huiseiland, XVII, ligt binnen de rechthoekige gracht; links en rechts van het huis ligt symmetrisch een rechthoekige vijver; er staan enkele oude solitairen en fruitbomen; vroeger waren hier een moestuin en een boomgaard. De nieuwe tuininrichting achter en voor het huis vallen buiten de bescherming. Om het eiland ligt een brede bomensingel met witte abelen (jaren 50, dus niet oorspronkelijk), die weer omgeven wordt door een brede sloot, de "buitengracht".

Ad c.: weilanden omsluiten het borgterrein en begrenzen aan de westzijde de oprijlaan; ten oosten van de laan ligt een groot verwilderd terrein.

N.B. De daarop aanwezige ruïnes van een steenfabriek vallen buiten de bescherming.

Waardering

De PARKAANLEG is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de originele symmetrische structuur;

- vanwege de landschappelijk-visuele waarden.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515555
Complexnaam
Rusthoven
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Omschrijving complex:

Rusthoven is een relatief klein, in oorsprong 17e eeuws huis op een klein streng symmetrisch terrein, waarvan de structuur het belangrijkste aspect vormt; van een parkaanleg is geen sprake; wel zijn er binnen de gracht restanten, die wijzen op een oude inrichting met nutstuinen. De structuur bestaat uit een lange oprijlaan, die uitmondt in het dubbel omgrachte rechthoekige borgterrein; dit terrein is omgeven door graslanden en een groot verwilderd terrein ten oosten langs de oprijlaan. In het noorden wordt het beschermde complex begrensd door de provinciale weg van Groningen naar Delfzijl, in het oosten door de buitenplaats Ekenstein, aan de zuidkant door het Damsterdiep en aan de westkant door een perceel jong bos. Er is een theekoepel in vervallen staat, verder geen opstallen. De historische buitenplaats Rusthoven omvat de volgende onderdelen: HUIS (1), PARKAANLEG (2), THEEKOEPEL (3), BRUG (4) en HEK (5).

Binnen het complex bevindt zich een nieuwe houten schuur, die niet beschermenswaard is; ook de nieuwe tuininrichtingen om het huis vallen buiten de bescherming.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

NB: Binnen het complex bevinden zich een nieuwe houten schuur en de ruïnes van een oude steenfabriek. Deze opstallen vallen niet onder de bescherming van rijkswege. Hetzelfde geldt voor de nieuwe tuininrichtingen om het huis.

Waardering

De historische buitenplaats Rusthoven is van algemeen belang vanwege de ouderdom en de gaaf bewaard gebleven oude hoofdstructuur van de parkaanleg met het centraal gelegen hoofdgebouw en vanwege de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden; het complex is een goed voorbeeld van een kleine borg met een eenvoudige geometrische terreinstructuur.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Rijksweg 39 9917 PT Wirdum BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 1964 Loppersum
F 1965 Loppersum
F 2078 Loppersum
F 459 Loppersum
F 1935 Loppersum
F 458 Loppersum
F 1780 Loppersum
F 756 Loppersum
F 755 Loppersum
F 1936 Loppersum
F 1963 Loppersum
F 1962 Loppersum
F 462 Loppersum
F 457 Loppersum
Naar boven