Westerweg 35, Noordwijk

Omschrijving

KOP-ROMPBOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS (1914), HOOFDSCHUUR (omstreeks 1600) en aangebouwde BIJSCHUUR (1914), alle opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

Het één verdieping hoge, deels onderkelderde VOORHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een bruin bakstenen trasraam en wordt gedekt door een samengestelde kap waarop niet-originele opnieuw verbeterde paars geglazuurde Hollandse pannen; twee gemetselde nokschoorstenen; houten goot op klossen; strakke houten windveren; houten uilebord. De gevels worden geleed door T-vensters onder segmentboog.

In de risalerende topgevel aan de rechterzijde van de voorgevel (oostzijde) twee T-vensters waarboven twee staande zaadvensters onder rollaag; aan de linkerzijde een T-venster. De entree bevindt zich in het linker geveldeel van de voorgevel en bestaat uit een houten paneeldeur waarin gekleurd glas met bovenlicht onder een segmentboog waarvoor een aangesmeerde stoep. Links van de entree twee T-vensters en een gevelsteen waarin `Wed. J. de Boer'.

In de zuidgevel een opgeklampte houten deur met bovenlicht onder segmentboog en een T-venster.

De oudere schuur is tegen de achtergevel (westzijde) aangebouwd.

In de noordgevel een T-venster en een tweeruits keldervenster, beide onder rollaag.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de balkenplafonds, in de hal de boog met gevelsteen waarin `R.B, H.B.' en de bedsteden, in de voorkamer de bedstedenwand en de schouw.

De SCHUUR is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop rietdekking; houten uilebord; muurankers.

Aan de voorzijde van de krimp aan de rechterzijde van de voorgevel (zuidzijde) een opgeklampte houten schuurdeur onder rollaag.

In de zuidgevel in de eerste krimp een opgeklampte houten schuurdeur. In de tweede krimp tien getoogde vierruits vensters onder rollaag.

In de achtergevel (westzijde) vier staande halfronde vensters met ijzeren roedenverdeling onder rollaag, dubbele opgeklampte houten schuurdeuren met ijzeren gehengen en twee opgeklampte houten schuurdeuren met bovenlicht, waarvan één met zesruits bovenlicht.

De noordgevel is deels opnieuw opgetrokken en heeft niet-originele vensters. Aan deze zijde bevindt zich de bijschuur.

De BIJSCHUUR is opgetrokken in roodbruine baksteen en wordt gedekt door een schilddak met wolfeind waarop rietdekking; houten uilebord; muurankers. De bijschuur is deels opnieuw gevoegd en deels opgetrokken in nieuwe baksteen.

In de oostgevel een getoogd vierruits venster, een opgeklampte houten schuurdeur en een liggend venster.

De zuidgevel is aangesmeerd en wordt middels de kap verbonden met de hoofdschuur.

In de achtergevel (westzijde) drie liggende zesruits vensters en een opgeklampte houten schuurdeur met ijzeren gehengen.

In de noordgevel een liggend vierruits venster.

Waardering

Kop-rompboerderij met aangebouwde bijschuur van algemeen belang vanwege architectuur-, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als voorbeeld van een koprompboerderij met aangebouwde bijschuur uit 1914 met oudere hoofdschuur in de provincie Groningen

- vanwege de sobere traditionele vormgeving en detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de fraaie, rustieke ligging in een coulissenlandschap

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
513642
Complexnaam
Boerderijcomplex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

COMPLEX bestaande uit een KOP-ROMPBOERDERIJ met aangebouwde BIJSCHUUR en STOOKHUT. In 1914 liet Wed. J. de Boer een nieuw voorhuis, bijschuur en stookhut bouwen in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De oude schuur bleef staan en stamt uit omstreeks 1600. De noordgevel van de schuur is deels opnieuw opgetrokken. Tevens zijn de gevels van de bijschuur deels opnieuw gevoegd en deels opnieuw opgemetseld. Het pand is sinds omstreeks 1990 niet meer in gebruik als boerderij.

Het complex is gelegen op een ruim, deels omgracht terrein met houtwallen in een coulissenlandschap. Zowel een oprijlaan met aan weerszijden loofbomen als een zandpad met aan weerszijden essen verlenen toegang tot de boerderij. Aan de zuidzijde van de boerderij staan twee linden.

Waardering

Kop-rompboerderij met aangebouwde bijschuur en stookhut van algemeen belang vanwege architectuur- , cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als voorbeeld van een kop-rompboerderij met aangebouwde bijschuur en stookhut uit 1914 met oudere schuur in de provincie Groningen

- vanwege de sobere traditionele vormgeving en detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het complex als de samenstellende onderdelen

- vanwege de zeldzaamheidswaarde van dit type complex in de provincie Groningen

- vanwege de fraaie rustieke ligging in een coulissenlandschap

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Westerweg 35 9824 TE Noordwijk Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kop-rompboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 2976 Marum
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1914 1914 vervaardiging
Naar boven