Schouwenburg 4, 't Harde

onderdeel 4. Boerderij

Net buiten de 'gracht', ten zuiden van de Engelse tuin, bevindt zich een boerderij (19de eeuw). De boerderij heeft een rechthoekige plattegrond en telt één verdieping onder een met pannen gedekt zadeldak. De voorgevel is van een, voor een boerderij, ongewone architectuur. Hier is bewust een relatie gelegd tussen de gevel en het aanzien vanuit de tuin. De topgevel is opgetrokken uit baksteen met drie boogvensters met forse, in baksteen uitgevoerde, 'gebosseerde' omlijstingen. De overige gevels van de boerderij zijn opgetrokken uit baksteen en voorzien van schuifvensters. De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorie, de ornamentele waarde (gevelbeeld naar tuin toe) en de betekenis voor de buitenplaats Schouwenburg.

512068
Schouwenburg
Complexomschrijving

COMPLEXOMSCHRIJVING Sinds de 16de eeuw komt de naam Schouwenburg voor. De kelders onder het hoofdgebouw dateren uit de 16de eeuw, maar verder is er over de oude situatie weinig bekend. De huidige structuur van de buitenplaats dateert uit de 19de eeuw. Centraal in de aanleg ligt het hoofdgebouw. Rechts daarvan ligt een fors koetshuis en daarnaast een tuin met kenmerken van de Engelse Landschapsstijl. Links ligt een moestuin met kweekbakken en kruidentuin. Dit geheel wordt omringd door een 'gracht' die zich voor en achter het huis verbreedt tot een vijver. Ten zuiden ligt een grote open weide, omzoomd door bomen. De toegangsweg naar het huis ligt aan de noordzijde. Vanaf de Broekdijk loopt een gebogen, in waaierverband geplaveide weg naar het huis. Ook hier biedt een open weide een goed gezicht op het huis. Links voor het huis ligt een bos met slingerpaden. Tenslotte bevindt zich, net buiten de gracht, een boerderij. De historische buitenplaats Schouwenburg is van algemeen belang vanwege de architectonische (stijl hoofdhuis en koetshuis), landschappelijke (situering hoofdhuis in landschap, zichtlijnen) en cultuurhistorische waarden.

De historische buitenplaats Schouwenburg bestaat uit de volgende elementen die vanwege hun cultuurhistorische waarde beschermenswaardig zijn:

1. Huis Schouwenburg

2. Historische tuin- en landschapsaanleg