onderdeel 1. Huis Schouwenburg

Het landhuis in zijn huidige vorm stamt uit circa 1850 en is gebouwd op een rechthoekige plattegrond met aan de westzijde een iets lagere uitbouw, waarin zich de keuken bevindt. Het huis heeft twee verdiepingen onder een omlopende kroonlijst en een met geglazuurde pannen gedekt, omlopend, afgeplat schilddak. Van de oudste bouwperiode (16de eeuw) zijn kelders onder het huis bewaard gebleven. Op het dak staan vijf schoorstenen en een klokkentorentje. De gevels zijn gepleisterd; de voorgevel heeft zeven traveeën, voorzien van vensters met schuiframen, waarvan de middelste drie risalerend zijn uitgevoerd en bekroond worden door een trapgevelvormige attiek. De gevel aan de zuidzijde telt zes traveeën en is op de begane grond voorzien van tot op de grond doorlopende vensters. Voor de middelste twee traveeën een balkon op twee kolommen, verder stores voor de schuifvensters en drie dakkapellen. De keuken heeft één bouwlaag onder een met pannen afgedekt, afgeplat zadeldak en is voorzien van schuifvensters. Van het interieur zijn ondermeer de volgende onderdelen van belang: centrale gang met marmeren vloer en stucplafond, kamer links naast de entree met schouw (afkomstig uit Oudewijk 16, te Elburg) en stucplafonds. In contrast hiermee is de kamer rechts van de ingang, deze is vrijwel zonder versiering, aangezien hier de pachters ontvangen werden. Keuken met tegels en onderdelen uit de 19de en vroeg 20ste eeuw. Bijkeuken met pomp. Ondanks wijzigingen in het interieur t.b.v. de huidige functie is het huis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische betekenis (stijl, interieur) en vanwege de centrale plaats in de historische buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
512064
Complexnaam
Schouwenburg
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

COMPLEXOMSCHRIJVING Sinds de 16de eeuw komt de naam Schouwenburg voor. De kelders onder het hoofdgebouw dateren uit de 16de eeuw, maar verder is er over de oude situatie weinig bekend. De huidige structuur van de buitenplaats dateert uit de 19de eeuw. Centraal in de aanleg ligt het hoofdgebouw. Rechts daarvan ligt een fors koetshuis en daarnaast een tuin met kenmerken van de Engelse Landschapsstijl. Links ligt een moestuin met kweekbakken en kruidentuin. Dit geheel wordt omringd door een 'gracht' die zich voor en achter het huis verbreedt tot een vijver. Ten zuiden ligt een grote open weide, omzoomd door bomen. De toegangsweg naar het huis ligt aan de noordzijde. Vanaf de Broekdijk loopt een gebogen, in waaierverband geplaveide weg naar het huis. Ook hier biedt een open weide een goed gezicht op het huis. Links voor het huis ligt een bos met slingerpaden. Tenslotte bevindt zich, net buiten de gracht, een boerderij. De historische buitenplaats Schouwenburg is van algemeen belang vanwege de architectonische (stijl hoofdhuis en koetshuis), landschappelijke (situering hoofdhuis in landschap, zichtlijnen) en cultuurhistorische waarden.

De historische buitenplaats Schouwenburg bestaat uit de volgende elementen die vanwege hun cultuurhistorische waarde beschermenswaardig zijn:

1. Huis Schouwenburg

2. Historische tuin- en landschapsaanleg

3. Koetshuis

4. Boerderij

5. Trafohuisje

De volgende onderdelen vallen niet onder de bescherming:

1. diverse recente houten bruggetjes

2. tuinhuisje links van het huis wegens te lage cultuurhistorische waarde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Landhuis Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Schouwenburg 2 8084 PE 't Harde Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 4162 Doornspijk
C 4161 Doornspijk
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1850 1850 vervaardiging
Naar boven