Schouwenburg 2, 't Harde

onderdeel 2. Historische tuin- en landschapsaanleg

Er is een sterke relatie tussen huis Schouwenburg en de landschappelijke aanleg, die is geïnspireerd door de Engelse landschapsstijl en omstreeks 1850 tot stand moet zijn gekomen. Aan de zuid- en noordzijde zijn lange zichtlijnen gecreëerd op het huis. Aan de zuidzijde is een open weide omzoomd door bomen. Doordat aan beide zijden van het huis boomgroepen zijn geplaatst, vindt een vernauwing van de open ruimte naar het huis toe plaats. Hetzelfde effect ontstaat aan de noordzijde waar de toegangweg (geplaveid met klinkers in waaierverband) via een ruime bocht het huis vanaf de zijkant nadert. Deze open ruimte contrasteert met het gesloten bos links voor het huis. In dat bos bevinden zich enkele slingerpaden. Links van het huis ligt een tuin met kenmerken uit de Engelse landschapsstijl; slingerpaden en een kunstmatige glooiing met een beplanting van enkele bomen en rododendrons. Rechts van het huis ligt een moes-, kruiden- en groentetuin. De opzet hiervan is doelmatig. Huis, landschappelijke tuin en groentetuin liggen binnen een rechthoekige waterpartij, een soort gracht uit een vermoedelijk oudere situatie, die voor en achter het huis is verbreed tot een vijver. De gracht wordt gevoed vanuit een noordelijk gelegen aanvoersloot. Op een as, recht voor het huis langs, wordt het zicht beëindigd door een groep van vier bomen. Op eenvoudige wijze bestaat de aanleg uit zichtlijnen en elementen die de ruimten begrenzen. De historische tuin- en landschapsaanleg is van algemeen belang vanwege het ontwerp, met karakteristieken uit de Engelse landschapsstijl, waarin de bomen, boomrijen en water openheid en beslotenheid creëeren in een systeem waarin het huis het centrale punt is.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
512066
Complexnaam
Schouwenburg
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

COMPLEXOMSCHRIJVING Sinds de 16de eeuw komt de naam Schouwenburg voor. De kelders onder het hoofdgebouw dateren uit de 16de eeuw, maar verder is er over de oude situatie weinig bekend. De huidige structuur van de buitenplaats dateert uit de 19de eeuw. Centraal in de aanleg ligt het hoofdgebouw. Rechts daarvan ligt een fors koetshuis en daarnaast een tuin met kenmerken van de Engelse Landschapsstijl. Links ligt een moestuin met kweekbakken en kruidentuin. Dit geheel wordt omringd door een 'gracht' die zich voor en achter het huis verbreedt tot een vijver. Ten zuiden ligt een grote open weide, omzoomd door bomen. De toegangsweg naar het huis ligt aan de noordzijde. Vanaf de Broekdijk loopt een gebogen, in waaierverband geplaveide weg naar het huis. Ook hier biedt een open weide een goed gezicht op het huis. Links voor het huis ligt een bos met slingerpaden. Tenslotte bevindt zich, net buiten de gracht, een boerderij. De historische buitenplaats Schouwenburg is van algemeen belang vanwege de architectonische (stijl hoofdhuis en koetshuis), landschappelijke (situering hoofdhuis in landschap, zichtlijnen) en cultuurhistorische waarden.

De historische buitenplaats Schouwenburg bestaat uit de volgende elementen die vanwege hun cultuurhistorische waarde beschermenswaardig zijn:

1. Huis Schouwenburg

2. Historische tuin- en landschapsaanleg

3. Koetshuis

4. Boerderij

5. Trafohuisje

De volgende onderdelen vallen niet onder de bescherming:

1. diverse recente houten bruggetjes

2. tuinhuisje links van het huis wegens te lage cultuurhistorische waarde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Schouwenburg 2 8084 PE 't Harde BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschapspark
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 4162 Doornspijk
C 4161 Doornspijk
E 5791 Doornspijk
E 2123 Doornspijk
E 2347 Doornspijk
E 3295 Doornspijk
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1850 1850 vervaardiging
Naar boven