Inleiding

Nabij station Baarn werd in 1911 over het spoor tussen de taluds een betonnen voetgangersbrug gebouwd. De brug is vrijwel identiek aan de vier bruggen (één is gesloopt) uit 1906 over de spoorlijn Maastricht-Aken, tussen Valkenburg en Simpelveld. Deze bruggen werden gebouwd door de Hollandsche Maatschappij voor Gewapend Beton. Ze hebben een spanwijdte van 20 meter, die van Baarn meet 22,5 meter. De brug heeft een hooggelegen rijvloer. Hierbij ligt de vloer op de boog, terwijl de krachten bij de geboorten worden opgevangen via het talud. Het aluminium hekwerk is niet oorspronkelijk en valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Een over de spoorlijn Baarn-Hilversum gelegen betonnen BRUG bestaande uit taludhoofden waartussen een boogbrug voor voetgangersverkeer is geplaatst met een hooggelegen rijvloer. Bij deze vroege bruggen in gewapend beton werd vanwege de aanwezige steile taluds de rijvloer niet als trekband gebruikt om de uitwijkkrachten op te vangen. De bogen bevinden zich daardoor niet boven, maar onder de rijvloer. Tussen de boogvelden zijn verticale betonnen staanders aangebracht. In de velden van de zwikken is de tekst `anno' en '1911' aangebracht.

Waardering

De brug is van cultuurhistorische waarde vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis en tevens van ensemblewaarde in relatie tot het spoor. Het is voorts van architectuurhistorische waarde als zeldzaam en vroeg voorbeeld van een betonnen brug over het spoor.

Baarn over talud spoorlijn NS Ja
Gewapend Beton, Hollandsche Maatschappij voor ; Utrecht aannemer / uitvoerder