Wilhelminalaan 14, Baarn

Inleiding

Een door een onbekende architect rond 1900 in chalet- en neorenaissancestijl gebouwde villa, opgetrokken in het Wilhelminapark. Het pand is in 1930 verbouwd door Jos L. Overtoom.

Omschrijving

De evenwijdig aan de Wilhelminalaan gelegen VILLA is op een nagenoeg rechthoekige plattegrond opgetrokken en bestaat uit twee bouwdelen onder haaks op elkaar geplaatste daken met overstekken op schoren. De dakbedekking bestaat uit gesmoorde Hollandse pannen. De gevels zijn voorzien van cordonbanden, hoekblokken en een fries onder het overstek. De vensteromlijstingen zijn voorzien van diamantkoppen en bezitten stucpanelen aan de onderzijde. De vensters zijn voorzien van persiennes.

De asymmetrische voorgevel bestaat links uit een risalerende topgevel onder een zadeldak met uitzwenkenede dakschilden. De topgevel is twee vensterassen breed. In de top bevindt zich een venster. De daklijst is bewerkt met houten uitgezaagd ajourwerk in chaletstijl. Het rechter, teruggelegen geveldeel wordt gedekt door een zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg. Dit geveldeel bevat de hoofdingang en een venster. De tweede bouwlaag bevat links openslaande deuren met een balkon en rechts een venster.

Tegen de linker zijgevel is links een serre gezet en rechts een veranda. Beiden worden afgedekt door een afgeplat roevendak dat dienst doet als balkon. Het balkon is toegankelijk middels twee maal twee openslaande deuren in de tweede bouwlaag. Het dakschild wordt in het midden doorbroken door een puntgevel met ajourwerk.

De rechterzijgevel heeft een topgevel met ajourwerk. Om het huis ligt een tuin met aan de voorzijde een dubbele oprijlaan en een grasperk. De tuin is omheind met een smeedijzeren rondbooghek. De entrees zijn voorzien van gietijzeren hekpijlers.

Waardering

Het pand is van architectuurhistorische waarde vanwege de gaafheid van het bouwtype, de bouwstijl en de detailleringen. Het is van situationele waarde vanwege de ligging het Wilhelminapark.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511743
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Tuin Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie
Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Wilhelminalaan 14 3743 DC Baarn Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 41 Baarn
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1900 vervaardiging
Naar boven