Svea, Baarn

Inleiding

Villa 'Svea' is in 1902 gebouwd in opdracht van H. Heybroek jr. Het is de oudste houten villa van Baarn en is opgetrokken uit een uit Noorwegen aangevoerd bouwpakket. Boven een stenen kelderverdieping met plint bestaat het pand uit een grenenhouten constructie (skeletbouw). De uit rabatdelen bestaande woning is enkelwandig. Opvallend is dat een raamwerk, waarin meestal de delen zijn gevat, bij deze constructie ontbreekt. Er is derhalve geen sprake van 'vakwerkbouw' maar van 'blokhutbouw'. De naam 'Svea' is afgeleid van Svealand, een landstreek ten westen van Stockholm. In 1914 is het huis van een aanbouw voorzien naar ontwerp van G. Westerbeek.

Omschrijving

De aan de G. van der Veenlaan gelegen VILLA is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt boven een stenen, deels boven de grond uitkomende kelderverdieping één bouwlaag onder een overstekend zadeldak met de nok haaks op de weg. Het dak is gedekt met rode kruispannen. In het linker dakschild is een dakkapel onder lessenaarsdak geplaatst. Boven de vensters zijn schuine lijsten op consoles aangebracht voor de afvoer van water. De constructie bestaat uit enkele grenenhouten delen die middels een rabatconstructie met V-voeg in elkaar zijn geschoven. De hoeken zijn afgezet met een verticale plint. Aan de linkerzijgevel is in 1914 een aanbouw van een identieke constructie gezet onder een lessenaarsdak. Aan deze zijde is tevens de ingang aan te treffen. Rechts op de hoek bevindt zich een inpandige veranda, rustend op houten pijlers en schoren. De twee openingen zijn met glas dichtgezet. De veranda is deels van een houten uitgezaagde balustrade, deels van een balustrade met panelen voorzien.

Links in de voorgevel is één opening aan te treffen van de veranda. Rechts bevindt zich in deze gevel een drielichtsvenster met bovenlicht en in de top drie openslaande vensters. De nokeinden van zowel voor- als achtergevel zijn voorzien van een dwarsbalk, terwijl de nok op de uiteinden wordt bekroond door een makelaar in de vorm van een Scandinavisch vikingsteven.

De rechter zijgevel bevat een openslaand venster met bovenlicht en een klein venster alsmede een openslaand venster onder de daklijst. In de stenen plint zijn diverse vensters aangebracht.

De achtergevel bevat een enkel venster en twee openslaande vensters in de top. Ook de plint bevat enkele vensters.

De plattegrondindeling van het interieur is oorspronkelijk. Alle deuren zijn uitgevoerd in blank gelakt grenenhout, evenals de trap en scheidingswanden. Aan de voorzijde bevindt zich de woonkamer met schouw en de veranda, aan de achterzijde de keuken en voormalige eetkamer. De verdieping is uitgevoerd met een aantal slaapkamers. De kelder is uitgevoerd als een volwaardige verdieping door de vensters en staruimte.

Waardering

De villa is van cultuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van houten geïmporteerde pakketbouw. Het is van architectuurhistorische waarde vanwege de constructie, het materiaalgebruik en de gaafheid van het object.

Gerrit van der Veenlaan 2 3743 DN Baarn Ja
L 401 Baarn