Wilhelminalaan 12, Baarn

Inleiding

Villa, opgetrokken in 1904 naar ontwerp van C. Sweris voor H. Wesselius. Het pand heeft een asymmetrische opzet en is vormgeven in Art Nouveau stijl. De villa ligt op één van de hoogste punten in het Wilhelminapark en vormt door zijn verschijningsvorm een visueel belangrijk onderdeel van de hoek Wilhelminalaan/Emmalaan. Wesselius was sterrenkundige. In een rozet in één van de plafonds zijn een aantal symbolen afgebeeld, waaronder een sterrenkijker en een wereldbol. Op de toren was nog een klein uitzichttorentje gebouwd, vanwaar men zicht had op de Zuiderzee, maar tevens de sterren kon bestuderen. Het uitkijktorentje en een veranda zijn verdwenen bij een verbouwing in 1949. De garage aan de noordzijde van de villa valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Op de hoek van de Wilhelminalaan en de Emmalaan gelegen VILLA van twee bouwlagen, opgetrokken op een samengestelde plattegrond onder een samengestelde kap, gedekt met kruispannen. De dakschilden steken over en rusten op schoren. Om de meeste vensters is geschilderd, opgelegd pleisterwerk aangebracht met Art Nouveau-motieven zoals bogen, florale motieven en zweepslagen. De bakstenen gevels zijn later wit geverfd. De meeste vensters zijn voorzien van roeden bovenlichten. De luiken hebben eveneens panelen in Art Nouveaustijl.

De villa wordt geaccentueerd door een torenachtig bouwdeel onder plat dak van drie bouwlagen aan de zuidoostzijde. De zuidgevel van deze toren wordt bekroond door kantelen met dakpanafdekkingen en arkelachtige uitkragingen op de hoeken. De zuidgevel bevat een samengesteld, getoogd venster in de eerste bouwlaag en openslaande deuren met bovenlichten in de tweede bouwlaag. Hiervoor is een houten balkon aangebracht. De derde bouwlaag bevat een niet oorspronkelijk stalen venster dat in de bestaande opening is gezet. Links van de toren wijkt de gevel terug. Tegen de eerste bouwlaag is een houten erker gezet die tevens dienst doet als balkon. In de tweede bouwlaag bevindt zich een niet oorspronkelijk venster. In de derde bouwlaag bevindt zich in de knik met de toren in elk geveldeel een venster in een gekoppelde omlijsting.

De voorgevel of oostgevel aan de Wilhelminalaan heeft rechts onder het evenwijdig lopende zadeldak twee vensters in de eerste bouwlaag en twee in de tweede bouwlaag. Links hiervan springt de gevel iets in. In dit deel is een portiek aan te treffen met de hoofdentree van de woning, die bestaat uit twee openslaande deuren en een bovenlicht. Het portiek is verfraaid met een lambrizering in Art Nouveau stijl. De tweede bouwlaag bevat een inpandig balkon met openslaande deuren. Links van dit geveldeel is de toren geplaatst. Deze bevat in de eerste bouwlaag twee enkele vensters. In de tweede bouwlaag bevindt zich een tweelichtsvenster en in de derde bouwlaag een enkel venster. De bekroning van de toren wordt gevormd door een kanteelmuur met spitsboognissen. Eronder treft men onder meer een oorspronkelijke vergaarbak voor regenwater aan. De westgevel bevat een drietal kozijnen met luiken in de eerste bouwlaag. Ertussen is een niet oorspronkelijke houten uitbouw aangebracht, die een toegangsdeur bevat. Een erkerachtige houten uitbouw bevindt zich tegen de tweede bouwlaag. Links ervan bevindt zich halverwege een rondboogvenster ten behoeve van de verlichting van het trappenhuis, en erboven twee vensters van verschillende grootte. Tegen de noordgevel is een aanbouw over de hele breedte van één bouwlaag onder lessenaarsdak gezet. Tegen de tweede bouwlaag is een kleinere maar identieke uitbouw geplaatst. Rechts ernaast bevindt zich een balkon voorzien van een deur met bovenlicht. Links bevindt zich een roedenvenster. Het dak steekt in het midden verder over en rust op schoren. In het dakvlak is een dakkapel met openslaande roedenvensters onder een lessenaarsdak aangebracht. Rechts bevindt zich een terugliggend dakraam.

In het interieur zijn op de begane grond nog oorspronkelijke elementen aanwezig waaronder het trappenhuis, het tochtportaal in de hal met glas-in-lood en een aantal stucplafonds.

De tuin is aangelegd in een late landschapsstijl en wordt omgeven door een ijzeren rondbooghekwerk. Waardering

Het pand is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype, de bouwstijl en de detailleringen in Art Nouveaustijl. Tevens is de villa van ensemblewaarde vanwege de ligging op een belangrijke straathoek binnen het te beschermen gezicht Wilhelminapark.

Tuin Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie
Wilhelminalaan 12 3743 DC Baarn Ja