Wilhelminalaan 10, Baarn

Inleiding

In 1899 door de Baarnse architect H. Sweris ontworpen villa, gebouwd als investeringsobject. Het pand is opgetrokken in neorenaissancestijl met invloeden van de chaletstijl. De villa ligt op de hoek van de Wilhelminalaan en de Kroningslaan en is één van de vroege villa's binnen het villapark 'Het Wilhelminapark'.

Omschrijving

De aan de Wilhelminalaan, op de hoek van de Kroningslaan gelegen VILLA is op een nagenoeg rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt twee bouwlagen onder een samengestelde kap met overstekende goten en houtdecoraties in chaletstijl. Het dak is gedekt met rode kruispannen met terra cotta pirons op de hoeken van de nok. De gevels zijn voorzien van cordonlijsten en blokvormige hoeklisenen. Onder de daklijsten is baksteen siermetselwerk aangebracht, evenals in de boogtrommels boven de vensters. De gevels zijn over het algemeen voorzien van schuifvensters en persiennes. De topgevels hebben een rijke ornamentiek van schoren en latwerk.

De voorgevel aan de Wilhelminalaan bestaat rechts uit een risalerende topgevel van één travee en links een geveldeel van twee traveeën. De topgevel is op de verdieping voorzien van een houten balkon met ajourwerk. Het dak heeft een wolfseind. In het linker geveldeel bevindt zich de hoofdentree met ervoor een houten portaal met een lessenaardak op twee bewerkte houten stijlen. Links ervan bevindt zich een venster. De tweede bouwlaag bevat twee vensters. Links is een topgevel aangebracht met een venster. Het dakschild wordt doorbroken door een dakkapel boven een licht uitkragend muurvlak ter accentuering van het zich eronder bevindende venster. De linker zijgevel, gelegen aan de Kroningslaan, heeft rechts een risalerend geveldeel met een topgevel. Tegen dit geveldeel is een houten serre gezet. Boven de serre bevindt zich een balkon, dat doorloopt langs het linker geveldeel. Het rechter geveldeel is overdekt. Op dit dak is tegen de derde bouwlaag een tweede balkon geplaatst, dat deels inpandig is. Tegen het linker geveldeel staat een houten veranda. Erboven bevindt zich het eerder genoemde balkon met balkondeuren. Het dakschild wordt doorbroken door een dakkapel onder een zadeldak met houtornamentiek.

De achtergevel is deels uitgebouwd en bevat een deur en een aantal vensters.

De rechterzijgevel bevat in de eerste en in de tweede bouwlaag elk twee vensters.

Voor het huis ligt een dubbele oprijlaan. De tuin wordt afgescheiden door een smeedijzeren rondbooghek. De entrees bezitten smeedijzeren hekken aan gecanneleerde gietijzeren pijlers met bolbekroningen.

Waardering

De villa is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype, de bouwstijl, de ornamentiek en de gaafheid. Het is tevens van ensemblewaarde vanwege de opvallende ligging in het villapark het Wilhelmapark.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511741
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Wilhelminalaan 10 3743 DC Baarn Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 5 Baarn
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1899 1899 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Sweris, H. ; Utrecht architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven