Eemnesserweg 14, Baarn

Inleiding

De villa's aan de Eemnesserweg 12 en 14 zijn gebouwd als twee identieke, doch gespiegelde villa's. Volgens het oorspronkelijke ontwerp waren beide panden door een middendeel met elkaar verbonden. Beide panden zijn ontworpen door Th. G. Schill en D.H. Haverkamp en zijn gebouwd rond 1883 als beleggingsobject. Het pand Eemnesserweg 12 (Castanea) is deels gewijzigd en valt buiten de bescherming. Het is van belang als pendant van Eemnesserweg 14. Het pand Eemnesserweg 14 heeft een herkenbaar en gaaf bewaard exterieur en interieur. De eclectische bouwstijl vertoont Italiaanse en Franse elementen.

Omschrijving

De evenwijdig aan de Eemnesserweg gelegen VILLA is op een samengestelde plattegrond opgetrokken en telt twee bouwlagen onder een omlopend afgeplat schilddak. De dakschilden aan de voorzijde zijn gedekt met gesmoorde beverstaartpannen. Rondom is een geprofileerde goot op klossen aangebracht. De villa heeft T-vensters, omlijst door stucwerk met decoraties. Boven de vensters van de voor- en zijgevel zijn mascerons als sluitstenen aangebracht.

De voorgevel aan de Eemnesserweg heeft links een risalerend, bepleisterd bouwdeel met een iets hogere goothoogte. Tegen de eerste bouwlaag is een driezijdige erker gezet, die is voorzien van Toscaanse halfzuilen. De tweede bouwlaag heeft een schijngevel met een opening in de vorm van een Serliana. Ter weerszijden zijn gecanneleerde Korinthische pilasters aangebracht. Achter de Serliana is een samengesteld kozijn met openslaande deuren geplaatst. De erker doet dienst als balkon en is afgezet met een balusterhekwerk. In het dakschild van dit bouwdeel bevindt zich een dakkapel onder een fronton. Deze dakkapel bevat twee rondboogvensters met in het midden en Dorische halfzuil. De vensters worden geflankeerd door gecanneleerde Ionische pilasters. Het rechter bouwdeel is twee assen breed en bevat in de eerste bouwlaag twee openslaande deuren met bovenlichten. De tweede bouwlaag heeft twee schuifvensters waaronder een balusterhekwerk is geplaatst. In het dakschild zijn twee dakkapellen geplaatst met wangen en frontons.

De rechterzijgevel bevat de ingang in een rijk bewerkt houten L-vormig portaal in chaletstijl. De vloer voor èn in het portaal bestaat uit polychrome tegels. De tweede bouwlaag is blind en bevat een plaquette, thans zonder opschrift of inscriptie.

De linkerzijgevel springt links naar voren en is blind. In de tweede bouwlaag is ook hier een plaquette zonder tekst of inscriptie aangebracht. Tegen het rechter deel van de gevel is een houten serre gezet met houtsnijwerk en ornamenten in chaletstijl. Erachter bevindt zich een paar stolpende deuren met luiken. In de tweede bouwlaag is een venster gezet.

De achtergevel telt vier traveeën. De linker travee springt naar voren met een achterdeur waarboven een rond venster. Rechts bevat de gevel een dubbele openslaande deur geflankeerd door een venster. In de tweede bouwlaag zijn vensters geplaatst boven bepleisterde velden met casementen. In het dak zijn vier dakkapellen met frontons en wangen aangebracht.

De interieurindeling is oorspronkelijk. De houten trapleuning met smeedijzeren spijlen rust onderaan op een zinken griffioen met wapenschild. De kamers beneden bevatten rijk geornamenteerde schouwen met opzetstukken voorzien van pilasters, frontons en bogen. Een aantal vertrekken zijn voorzien van de originele plafonds. In de tweede bouwlaag bevindt zich in de slaapkamer een plafond met hoekelementen met medaillons.

Voor het huis ligt een tuin met een grasperk, een beuk, een kastanje en een dubbele oprijlaan. De erfafscheiding bestaat uit een smeedijzeren hekwerk met gietijzeren hekpijlers.

Waardering

Het pand is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl en de gaafheid van de rijke detailleringen. De villa is van ensemblewaarde vanwege de relatie met Eemnesserweg no. 12.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511722
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie
Tuin Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Eemnesserweg 14 3741 GA Baarn Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
L 805 Baarn
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1883 1883 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Haverkamp, D.H. ; Utrecht architect / bouwkundige / constructeur
Schill, Th.G. ; Utrecht architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven