Laanstraat 69, Baarn

Inleiding

Het woon/winkelpand is ontstaan door een verbouwing in 1905 door G. van Bronkhorst in opdracht van boekverkoper H.J. den Boer. De verbouwing werd uitgevoerd in Art Nouveau stijl en is wat betreft de stijl vernieuwend, evenals door het tonen van de ijzerconstructie en het de toepassing van een groot glasoppervlak. Aanvankelijk bestond de indeling van de begane grond uit de winkel en een achterkamer. In 1924 werd laatstgenoemd vertrek bij de winkel getrokken.

Omschrijving

Het in de rooilijn van de Laanstraat gelegen WOON/WINKELPAND is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt twee bouwlagen onder een met rode tuiles-du Nord gedekt afgeplat schilddak met de nok haaks op de weg.

De voorgevel aan de Laanstraat is opgetrokken in crême strengperssteen. De vensters in de verdieping hebben getoogde bovenlichten met glas-in-lood bloemmotieven. De eerste bouwlaag heeft een open karakter door een grote glazen etalageruit over tweederde van de breedte met bovenlichten en een portiek ter rechterzijde. Het geheel wordt overspannen door een stalen latei die rust op natuurstenen hoekstijlen en een ijzeren stijl rechts van het midden. De kapitelen van deze stijlen zijn bewerkt met gestileerde Art Nouveau bloemmotieven, zoals de klaver vier, en een vleermuis. De portiek bevat een deur naar de winkel en een deur naar de bovenwoning.

De tweede bouwlaag heeft drie assen met in het midden een driezijdige erker rustend op gietijzeren consoles, bevestigd aan de latei. De erker is voorzien van een overstekend dak met gekrulde zinken pironnen. Ter weerszijden van de erker zijn vensters geplaatst met natuurstenen wenkbrauwen en een sluitsteen met een reliëf van een gestileerde uil. De vensters op de verdieping hebben gebogen bovenramen met glas-in-lood met Art Nouveau motieven.

In het midden is de gevel hoger opgetrokken ten behoeve van een dakhuis met natuurstenen accoladevormige bekroning. Hierin zit een driedelig venster met natuurstenen wenkbrauw en een sluitsteen met bloemmotief. De zijgevels zijn blind. Het interieur bestaat uit een grenenhouten betimmering met wandkasten, bewerkte korbelen en een stenen schouw met polychroom tegels. De verdieping bevat stucplafonds, een schouw en glas-in-lood in vensters en deuren.

Waardering

Het woon/winkelpand is van cultuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een winkelpand met interieur uit het begin van deze eeuw. Tevens is het van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, ornamentiek, materiaaltoepassingen en detailleringen in zowel in- als exterieur.

Winkel (G2) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) oorspronkelijke functie Ja
Laanstraat 69 3743 BC Baarn Ja