De Berkjes, Baarn

Inleiding

In 1932 door architect J.L. Overtoom voor hemzelf ontworpen woonhuis met garage en hek genaamd 'De Berkjes', gebouwd in een kubistisch-expressionistische bouwstijl. Het woonhuis vertoont verwantschap met de werken van W.M. Dudok en kenmerkt zich door een sterke kubistische vormentaal met horizontale en verticale accenten, alsmede door opvallende kleur- en materiaaltoepassingen.

Omschrijving

Het evenwijdig aan de Dalweg gelegen blokvormige WOONHUIS is opgetrokken op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een plat dak. De gevels zijn hoger opgetrokken dan het dak en zijn afgewerkt met gesmoorde pannen. Boven een trasraam van rode baksteen is de gevel opgetrokken in gele baksteen in een klezoorverband. De (roeden)vensters zijn van staal, sommige zijn voorzien van glas-in-lood. De vensters bezitten betonnen, horizontale luifels, andere zijn voorzien van éénsteens strekken. Het vooraanzicht van de woning wordt gekenmerkt door een rechthoekige torenachtige opbouw aan de linkerzijde van de voorgevel. Deze is iets teruggelegen ten opzichte van de muurvlakken van de voor- en linkerzijgevel. Rechts van de toren is over de volle breedte van de gevel een stalen venster in de vorm van een ondiepe erker geplaatst onder een betonnen luifel, die rechts dienst is doorgezet boven een terras op de hoek. Het muurvlak erboven wordt in de tweede bouwlaag ter rechter zijde doorbroken door een tweelichtsvenster onder een betonnen luifel met rechts een hoekmuurdam versierd met uitgemetselde banden. De voorgevel wordt gescheiden van de toren door een muurdam met een bolvormige bekroning tot de hoogte van de betonnen luifel rechts. Voor de gevel is een bakstenen bloembak met een halfronde uitbouw voor de toren aangebracht.

De linkerzijgevel bevat de hoofdingang onder een halfronde betonnen luifel. Ter weerszijden zijn muurdammen aangebracht en verticale strokenvensters in staal met glas-in-lood. De brievenbus rechts van de deur is van terra-cotta. In de tweede bouwlaag een zesstrooks venster onder een betonluifel. Rechts bevindt zich in de eerste bouwlaag van de toren een uitstekend venster met smalle zijlichten onder een betonluifel en in de tweede bouwlaag een rond venster. De rechterzijgevel heeft rechts een niet over de gehele hoogte vooruitgeplaatst bouwdeel met een vijfstrooks venster met daarboven een balkon overdekt met een betonnen luifel. Rechts wordt deze uitbouw geaccentueerd door een muurdam, die met een bolvormige bekroning de betonluifel van het balkon draagt. Links wordt deze luifel ondersteund door een trapeziumvormige staander. In de gevel bevindt zich een venster ter weerszijden van een stolpende deur. Het terugliggende geveldeel links bevat een venster en een tweede deur naar het terras en heeft ervoor een met een betonluifel overdekt terras. In de tweede bouwlaag bevindt zich op de hoek een venster onder een om de hoek doorgezette betonluifel. De achtergevel bevat links openslaande terrasdeuren en rechts een keukendeur en -raam. In de tweede bouwlaag bevinden zich twee klepraampjes.

Het strakke ordeningsprincipe van de oorspronkelijke plattegrondindeling is bewaard gebleven. Deze bestaat uit een vierkante kamer met rechts een terras en links een zitje met een schouw en een 'inglenook' op de plaats van de toren. Deze ruimte grenst aan de hal met trappenhuis. Rechts bevindt zich de voormalige werkkamer van de architect en links de keuken. De hal is versierd met halfronde zuil met verticale tegeltjes in de kleuren zwart en oranje. Deze kleuren komen deels ook terug in de betegelde lambrizeringen. Tegelvloeren, wanden en garderobe zijn oorspronkelijk, evenals de trap. De kamer heeft de originele tussendeuren. Achter het huis staat een garage met een schuur, gebouwd op een L-vormige plattegrond met één bouwlaag onder een plat dak. De linker gevel van de garage is deels hoger opgetrokken. Ervoor is een aanbouw gezet die buiten de bescherming valt. Voor het huis bevindt zich een erfafscheiding bestaande uit een ijzeren hek op een bakstenen onderbouw en met stenen hekpijlers.

Waardering

Het pand is van cultuurhistorische waarde als eigen woonhuis van architect Overtoom. Het is van architectuurhistorische waarde als bijzonder en gaaf bewaard voorbeeld van een woonhuis in zakelijk expressionistische bouwstijl en vanwege de gaafheid van de detailleringen in het in- en exterieur.

Dalweg 7 3741 AT Baarn Ja
Overtoom, J.L. ; Utrecht architect / bouwkundige / constructeur