Florence Grove, Baarn

Inleiding

Villa `Florence Grove' werd in 1887-1888 gebouwd naar een ontwerp van W. van Doornik voor jhr. J. Hartsen. Hartsen was mede-oprichter en direkteur van de Baarnse gasfabriek. Het pand is opgetrokken in chaletstijl.

Omschrijving

De aan de Prins Bernhardlaan gelegen VILLA is op een in hoofdzaak vierkante plattegrond opgetrokken en telt twee bouwlagen onder een samengestelde kap en haaks op elkaar staande geknikte zadeldaken. Deze zijn gedekt met leien.

De vensters en stolpende deuren zijn voornamelijk schuifvensters met getoogde bovenzijde en hebben persiennes. De gevels zijn voorzien van siermetselwerk zoals tandlijsten en speklagen van gekleurd metselwerk. De tandlijst en strekkenlagen boven de vensters zijn voorzien van geel verblendsteen.

De voorgevel is asymmetrisch van opzet met links een risalerend bouwdeel met een afgeschuinde linkerzijde. Dit risaliet bevat een topgevel met overstekende daklijst die aan de onderzijde afgewerkt met ajourpanelen. Erboven bevindt zich voor het zadeldak een puntdakje op schoren. Tegen het geknikte geveldeel van het risaliet is in de tweede bouwlaag een balkon op schoren aangebracht onder het overstek. Tegen het teruggelegen rechter geveldeel is een aanbouw gezet met geknikte geveldelen. Deze aanbouw doet over de tweede bouwlaag dienst als balkon en is afgezet met een balkonhek met houten ajourpanelen. De rechterzijgevel heeft links een topgevel gelijk aan die van de voorgevel. Tegen de eerste bouwlaag is een erker met balkon gezet. De linkerzijgevel bevat de hoofdentree alsmede enige vensters onder een afdak. Rechts bevindt zich een getoogd venster. De tweede bouwlaag bevat vensters ter verlichting van het trappenhuis alsmede een getoogd venster met een klein venster ter weerszijden.

Aan de achtergevel is rechts een aanbouw gezet die buiten de bescherming valt. Links is een serre geplaatst. Het dakschild bevat een dakkapel.

Waardering

Het is het van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl en rijke detaillering alsmede vanwege de markante ligging in de wijk Prins Hendrikpark.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511720
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Prins Bernhardlaan 3 3743 JJ Baarn Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
L 26 Baarn
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1887 1887 vervaardiging
1906 1906 verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Doornik, Van ; Utrecht architect / bouwkundige / constructeur
Hartsen, Jhr. J. ; Utrecht opdrachtgever
Poel, Marius A. ; Utrecht architect / bouwkundige / constructeur
Boissevain, A. ; Utrecht opdrachtgever
Naar boven