Woudestein, Baarn

Inleiding

De villa Woudestein is in 1884 in chaletstijl ontworpen door architect A.L. van Gendt en, getuige een gevelsteen, opgetrokken in 1885. De opdrachtgever was advocaat M.C. van Hall uit Amsterdam, directeur van de Banque de Paris et des Pays-Bas en medeoprichter van de Baarnsche Bouwterrein Maatschappij, die onder meer het Prins Hendrikpark in exploitatie nam. De villa ligt aan de rand van dit park, in een landschappelijk aangelegde tuin en met de voorgevel gericht naar de entree van Baarn. Het pand is verbouwd in 1908 en 1917. In 1908 werden de dienstvertrekken en de derde verdieping van de toren uitgebreid. In 1917 werd een nieuwe serre aangebouwd. De villa heeft sinds 1992 een kantoorbestemming.

Omschrijving

De overhoeks aan de Lt. Gen. Van Heutszlaan, op de hoek met de Prins Bernhardlaan gelegen VILLA van twee bouwlagen onder een samengestelde, afgeplatte kap op een nagenoeg rechthoekige plattegrond. De gevels zijn voorzien van zandstenen speklagen en siermetselwerk. De topgevels zijn voorzien van vakwerkdecoraties. De overstekende daken zijn gedekt met gesmoorde tuile du Nord pannen en rusten op schoren. De tuingevel aan de oostzijde is te beschouwen als voorgevel. Deze gevel bestaat uit twee topgevels die in grootte en indeling van elkaar verschillen, met daartussen een teruggelegen geveldeel. Voor dit middelste geveldeel staat een naar voren stekende driezijdige houten veranda met een zestal staanders waarboven een overdekt balusterbalkon is aangebracht voorzien van een viertal geschoorde staanders. In beide bouwlagen zijn drie dubbele openslaande deuren met bovenlichten gezet. De veranda wordt gesierd door uit hout gesneden schilddragende griffioenen, die als consoles onder de daklijst tegen de middelste stijlen van de veranda zijn geplaatst. De schilden dragen de letters W en R. In het dakschild van dit geveldeel zijn drie dakkapellen aan te treffen, waarvan alleen de middelste oorspronkelijk is en bekroond wordt door een met lood beklede ingesnoerde spits. De linker topgevel is het voornaamste en heeft samengestelde drievensters en in de kaplaag een inpandig balkon. Het metselwerk kraagt uit en rust op zandstenen gebeeldhouwde consoles, waartussen tandlijsten zijn aangebracht. Erboven zijn twee gevelstenen aangebracht met cartouches voorzien van de teksten `anno' en `1885'. Het houten deel van de topgevel boven het balkon wordt bekroond door een overhoeks geplaatst kapje, ondersteund door een schoor. De rechter topgevel heeft een dubbele openslaande deur, erboven een T-venster en een kleiner venster onder een afgewolfde overstekende kap met een rondboogvormige windveer. De westgevel aan de Prins Bernhardlaan bevat de hoofdingang en wordt gedomineerd door een toren van vier bouwlagen onder een leien gedekt tentdak. De gevels zijn verfraaid met siermetselwerk, terwijl de vierde bouwlaag uitkraagt op zandstenen consoles en in vakwerk is opgetrokken. De flankerende topgevels zijn qua opzet gelijk aan die van de tuinzijde. Rechts van de toren bevindt zich de hoofdingang, waarvoor een portaal is geplaatst met hardstenen (half)zuilen en lateien. Links van de toren is een aanbouw van één bouwlaag gezet.

Tegen de zuidgevel is in 1917 een serre gebouwd, die de oorspronkelijke heeft vervangen. De serre is deels in steen en deels in hout opgetrokken en telt één bouwlaag onder een plat dak. Erboven bevinden zich twee vensters. Onder de daklijst is een fries van vakwerk aangebracht.

Tegen de noordgevel is links een driezijdige stenen erker gezet met een later aangebracht ijzeren spijlen balkonhek. De tweede bouwlaag bevat een tweetal vensteropeningen. Het dakschild wordt doorbroken door twee dakkapellen.

De indeling van het interieur is nog grotendeels origineel. De plattegrond wordt gekenmerkt door een gang over de gehele breedte van het pand. Aan de oostzijde bevinden zich de voornaamste vertrekken. De noordzijde bevat de dienstvertrekken, de zuidvleugel nog enkele representatieve vertrekken. De hal is voorzien van twee marmeren zuilen met korinthische kapitelen, een marmeren vloer en houtsnijwerk om de deuren. De houten trappaal heeft de vorm van een ionische zuil. In het trappenhuis is glas-in-lood aangebracht. Verschillende kamers zijn voorzien van stucplafonds en natuurstenen schouwen.

Het pand is gelegen in een ruime landschappelijk aangelegde tuin, die wordt omzoomd door een coulissenachtige aanplant van coniferen en rodondendrons. Om het perceel staat een gietijzeren spijlenhek met op de hoek een inrijhek met de naam Woudestein. De gietijzeren hekpijlers zijn voorzien van een pijnappelbekroning.

Waardering

De villa is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, de detailleringen en de plaats in het oeuvre van architect A.L. van Gendt. Tevens is het object samen met de landschappelijke tuin van ensemblewaarde vanwege de ligging in het Prins Hendrikpark, één van de eerste villaparken van Baarn.

Hekpijler Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie
Tuin Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie