Rijksweg-West 25, Laren

Inleiding

DIENSTWONING, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionistische bouwtrant.

De dienstwoning aan de noord-oostzijde van de watertoren is visueel met deze toren verbonden door een reeks pilonen, waartussen de ingangshekken naar de opslagplaats zijn gehangen.

Omschrijving

Pand gebouwd op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een steil zadeldak met rode leipannen. De noordwest-zuidoostgerichte noklijn wordt doorsneden door een rechthoekige bakstenen schoorsteen. Het noordoostelijke dakschild is doorgetrokken tot halverwege de begane grond-verdieping. Tenzij anders vermeld, bevatten de vensterassen rechthoekige, houten vensters met een bakstenen onderdorpel. De opgeklampte luiken op de begane grond zijn voorzien van smeedijzeren gehengen.

De voorgevel (NW) bevat op de begane grond links een venster met luiken, bevattende een tweelichts-kozijn met achtruits-roedenverdeling. In het rechterdeel bevindt zich de entree, bestaande uit een tweedelige opgeklampte deur met smeedijzeren hangwerk. Geheel rechts is een van de pilonen in de gevel geïntegreerd. Op de eerste verdieping bevindt zich een tweelichts-venster met zesruits-roedenverdeling. De topgevel is afgewerkt met vlechtwerk langs de dakrand.

De rechterzijgevel (ZW) bevat geheel links de geïntegreerde piloon. In het midden bevinden zich twee smalle, staande stalen trappenhuisvensters met achtruits-roedenverdeling. Geheel rechts bevindt zich een houten venster met zesruits-roedenverdeling op de begane grond.

De achtergevel (ZO) bevat op de begane grond twee twee-lichtsvensters met zesruits-roedenverdeling, waarvan het linkervenster tevens is voorzien van twee kleine bovenlichten die boven een zware houten latei zijn geplaatst. Geheel rechts op de begane grond bevindt zich een rechthoekige houten deur. Op de eerste verdieping bevinden zich twee vensters met zesruits-roedenverdeling. De topgevel is afgwerkt met vlechtwerk langs de dakrand.

De linkerzijgevel (NO) heeft links op de begane grond een hooggeplaatst tweelichts-venster met vierruits-roeden en verlengde latei. Bij het rechterdeel van de gevel is het dakschild opgelicht ten behoeve van twee openslaande terrasdeuren met meerruits-roedenverdleing.

Waardering

De dienstwoning is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het watertorencomplex te Laren.

511253
Watertorencomplex te Laren

Inleiding

WATERTORENCOMPLEX te LAREN, bestaande uit een watertoren, een overdekte gang, kantoren met dienstwoning, een tweede dienstwoning, een entreepartij met zes pilonen, een opslagruimte, een garage en een kleine entreepartij bij de Rijksweg. Het complex werd gebouwd tussen 1931 en 1933 naar ontwerp van de architect W. Hamdorff, in opdracht van het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) in een expressionistische bouwtrant, verwant aan de Amsterdamse School.

Het complex werd gepland in een landstreek die vanwege het natuurschoon ongerept zou blijven, namelijk tussen de snelweg van Hilversum naar Amsterdam (A1) en het Gooisch Natuurreservaat. In verband met de situering werd besloten om de architectuur van het complex zorgvuldig op de omgeving af te stemmen. Daarom werd van de gebruikelijke werkwijze afgezien en werd een zestal architecten uitgenodigd om volgens een vastgesteld programma ontwerpen te maken. Het ontwerp van de Larense architect ir. W. Hamdorff, met als motto "Hoog water", werd uitgevoerd. Hoofdingenieur bij de bouw was ir. B.F. van Nievelt. In 1938 werd het complex door het Larense gemeentebestuur bekroond, op grond van een beoordeling van de bouwwerken die tussen 1933 en 1938 tot stand waren gekomen, met het oogmerk om het esthetisch bouwen in de gemeente Laren te bevorderen. Ter gelegenheid van de bekroning werd in de voorgevel van het kantoor een gevelsteen ingemetseld met de tekst: "BEKROOND/DOOR HET/GEMEENTEBESTUUR/VAN/LAREN/13 MEI 1938/W. HAMDORFF ARCH."

Omschrijving

Het watertorencomplex te Laren omvat acht onderdelen: de watertoren, een overdekte gang, kantoren met een dienstwoning, een entreepartij met reeks van zes pilonen, een tweede dienstwoning, een opslagruimte, een garage en een kleine entreepartij aan de Rijksweg.

De watertoren rijst op temidden van de bijgebouwen: ten noord-westen bevinden zich de kantoren - via een overdekte gang met de watertoren verbonden - en een dienstwoning; ten noord-oosten een dienstwoning, die visueel met de toren is verbonden door de entree met reeks pilonen; ten zuiden van de toren bevinden zich een ommuurde opslagplaats, ten oosten een garage. Geheel oostelijk op het erf, bij de ingang aan de Rijksweg, bevindt zich een kleine entreepartij.

Het complex is gebouwd in een expressionistische - aan de Amsterdamse School verwante - bouwtrant. De complexonderdelen zijn opgetrokken uit ruige, grauw-paarse, gesinterde baksteen, gemetseld in kruisverband en afgewerkt met een diepliggende platte voeg. Voor de dakbedekkingen zijn leipannen gebruikt. Bijna alle vensters zijn van hout en hebben een meerruits-roedenverdeling.

Waardering

Het watertorencomplex te Laren is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als element uit de geschiedenis van de drinkwatervoorziening in Noord-Holland en als gaaf bewaard voorbeeld van een watertorencomplex uit de jaren '30 van de 20ste eeuw, opgetrokken in een expressionistische bouwtrant. Het watertorencomplex heeft situationele waarde vanwege de markante ligging tussen een snelweg en de rand van het Gooisch Natuurreservaat; het complex heeft ensemblewaarde vanwege de nog volledig intact zijnde onderlinge samenhang van de oorspronkelijke complexonderdelen. Tevens is het watertorencomplex van belang als een van de belangrijkste werken uit het oeuvre van architect W. Hamdorff.

Dienstwoning(K4) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Rijksweg-West 25 1251 CJ Laren Ja