Eenrumerweg 51, Winsum

Omschrijving

STOOKHUT uit 1903, opgetrokken in een rode baksteen, waarschijnlijk onder een zadeldak met topschoorsteen (niet zichtbaar vanwege klimopbegroeiing). Het gebouwtje heeft aan de zuidoostzijde een houten deur, aan de zuidwestzijde twee gietijzeren roosvensters, en aan de noordoostzijde (voorzover zichtbaar) één roosvenster.

Stookhut van algemeen belang

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de boerderij

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid

510805
Ernstheem

Inleiding

Complex, genaamd "Ernstheem" bestaande uit een BOERDERIJ van het dwarshuistype met aangebouwde BIJSCHUUR en een STOOKHUT. De boerderij is volgens een gevelsteen gebouwd in 1903 in opdracht van G. Huizinga en L.K. Faber in een Ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen. De stookhut bevindt zich aan de noordwestzijde, evenwijdig aan de hals van de boerderij. In 1924 wordt er na een brand een nieuwe bijschuur naast de hoofdschuur gebouwd in dezelfde stijl door aannemer L. Lanting uit Eenrum. Het van oorsprong veel oudere bedrijf hoorde tot de Reductie aan het klooster Wijtwerd. Naast de boerderij ligt een boerderijcomplex met dezelfde naam dat reeds rijksmonument is. Ondanks het feit dat beide complexen tezamen worden omgracht en dezelfde naam dragen bestaat er geen relatie tussen beide. De beide Ernstheems liggen aan de weg tussen Baflo en Eenrum (Mensingeweer) op een deels omgracht terrein, dat van de weg wordt gescheiden door een grasstrook en een sloot met bomenrij. Aan de noord-oostkant van Ernstheem uit 1903 loopt een oprijlaan met knotwilgen aan weerszijden naar de hoofdentree en de achterzijde. De hoofdentree is te bereiken via een betonnen voetgangersbruggetje over de gracht, dat buiten bescherming valt wegens onvoldoende kwaliteit.

Waardering

Complex bestaande uit een dwarshuisboerderij met stookhut van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als voorbeeld van een dwarhuisboerderij met stookhut uit het begin van deze eeuw in een aan het Eclectisisme verwante bouwtrant

- vanwege de zorgvuldige detaillering en het materiaalgebruik

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van de samnstellende onderdelen

- vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met de ernaast gelegen monumentale boerderij met dezelfde naam

- vanwege de zeer mooie ligging, met gracht en singel aan de weg tussen Baflo en Eenrum

Stookhok Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja