Linum, Eenrum

Inleiding

WOONHUIS met aangebouwde SCHUUR, genaamd Linum, gebouwd als directeurswoning behorende bij de vlasfabriek die iets verderop gelegen was. Het pand is rond 1920 ontworpen door D. Bosman, bouwkundige uit Eenrum, in een Overgangsarchitectuur en Interbellum-architectuur. In 1979 is de indeling van het interieur gedeeltelijk gewijzigd.

Het deel van de Mensingeweersterweg, waar Linum is gelegen, valt binnen de grenzen van de uitbreiding van het beschermd dorpsgezicht Eenrum. Langs de doorgaande weg van Eenrum naar Mensingeweer zijn in de periode 1850-1940 vrijstaande woonhuizen gebouwd, waaronder Linum.

Omschrijving

Eén bouwlaag hoog, deels onderkelderd WOONHUIS met aangebouwde schuur op samengestelde plattegrond opgemetseld van bruine baksteen en gedekt door een samengesteld mansardedak van geglazuurde blauwe tuiles du nord met brede overstek, waarvan de onderste dakschilden naar binnen zijn gebogen; bakgoot op houten klossen; op centrale nok een gemetselde schoorsteen. Vensters zijn overwegend samengesteld, hebben gekleurd glas-in-lood in Art Deco-stijl in de bovenlichten en worden beëindigd door een rollaag met muizetand.

Entree bevindt zich in het middenrisaliet van de noordgevel dat tot en met de eerste verdieping is doorgetrokken, wordt beëindigd door een plat dak en heeft aan weerszijden bakstenen hoekpilasters. Houten voordeur met verticaal vierruits venster en zijlichten met roedenverdeling; drie treden hoge granito stoep met houten balustrade; boven voordeur een houten luifel met daarboven twee kleine bovenlichten met gekleurd glas-in-lood. Boven entree een deels uitpandige loggia met dubbele deur en houten balustrade, beëindigd door getrapte latei van beton. Aan weerszijden van het risaliet een tweedelig venster; onder westelijk venster een keldervenster met diefijzers. Voorgevel, oostgevel, heeft op zuidelijke hoek een uitbouw met topgevel. Uitbouw heeft driezijdige erker en daarboven deels uitpandige loggia met dubbele deur en houten balustrade; loggia wordt beëindigd door getrapte latei van beton, waarin de naam 'Linum' geschreven staat; in de topgevel van de uitbouw een houten beschot. Naast uitbouw een driedelig venster. Boven venster een dakkapel met tweedelig venster. Zuidgevel heeft in midden serre met gemetselde onderbouw en afgeplat schilddak; serrevensters hebben in bovenlichten gekleurd glas-in-lood in Art Deco-stijl; niet-originele serredeur aan westzijde. Aan weerszijden van serre een enkelvoudig venster. Boven serre is gevel doorgetrokken en met hout betimmerd; in doorgetrokken gevel een loggia met balkon met houten balustrade; in loggia vermoedelijk twee dubbele deuren met vensters. Aan achterzijde, westgevel, een enkelvoudig venster en een platte uitbouw die woonhuis met schuur verbindt. Uitbouw heeft aan west- en zuidzijde in totaal drie grote verticale vensters en twee kleine, alle beëindigd door een rollaag; in westgevel een houten deur met bovenlicht; aan oostzijde eveneens een houten deur met bovenlicht.

Aangebouwde SCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen en gedekt door een naar buiten geknikt zadel-schilddak van grijze tuiles du nord; vernieuwde mastgoot. Zij- en achtergevels hebben bakstenen pilasters; in elk gevelveld bevindt zich een T-venster die roedenverdeling in het bovenlicht heeft en beëindigd wordt door een rollaag. In de voorgevel, oostzijde, een dubbele schuurdeur met bovenlicht; in de topgevel met houten beschot een kleinere dubbele deur met in bovenste deel ruiten. In zuidgevel een houten deur met bovenlicht en lage bakstenen stoep.

INTERIEUR is gewijzigd.

Woonhuis met aangebouwde schuur van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een directeurswoning uit de eerste helft van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de fraaie, sobere vormgeving en materiaalgebruik

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur