Ootmarsumsedijk 29, Rossum

Inleiding

De verdiept gelegen AARDAPPELKELDER uit ca. 1830 is gelegen in de moestuin die in de overtuin van de boerderij aan de overzijde van de Ootmarsumsedijk.

Omschrijving

De AARDAPPELKELDER is opgetrokken in baksteen op rechthoekige plattegrond. De half ingegraven kelder wordt overkapt door een met oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. De vloer bestaat uit aangestampte aarde waarop thans (1997) een stenen vloer ligt. In de voorgevel een opgeklampte deur.

Waardering

De AARDAPPELKELDER is van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang vanwege de redelijke gaafheid, de relatie met de andere samenstellende onderdelen van het complex.

509952

Inleiding

Boerderijcomplex uit de ca. 1830 bestaande uit een BOERDERIJ MET WATERPUT, een VAKWERKSCHUUR en een AARDAPPELKELDER. De voorgevel van de boerderij (type hallehuis) staat parallel aan de Ootmarsumsedijk en naast de rechterzijgevel staat een gemetselde waterput. Links van de boerderij staat de vakwerkschuur en aan de overzijde van de weg ligt de overtuin die als moestuin heeft gediend en waarin de aardappelkelder ligt. Aan de noord-, oost en westzijde wordt het complex omgeve n door nog bestaande delen van de oorspronkelijke omwalling die met eikenbomen begroeid is. Aan de voorzijde van de boerderij staan enkele grote eikenbomen en kastanjebomen.

Waardering

Het boerderijcomplex heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling van een kleinschalig boerenbedrijf. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de samenhang tussen exterieur en interieur van de boerderij waarin de hoofdindeling en het oorspronkelijke interieur aanwezig zijn, de compleetheid van elk der samenstellende onderdelen en de samenhang hiertussen. Als een van de weinig overgebleven getuigen van haar tijd is het complex, in al zijn eenvoud, van belang wegens haar historische zeggingskracht. Tevens heeft het boerderijcomplex stedenbouwkundige waarde doordat het in hoge mate bijdraagt tot de belevingswaarde van de omgeving.

Aardappelkelder Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Ootmarsumsedijk 29 7596 PB Rossum TO Ja