Ootmarsumsedijk 29, Rossum

Inleiding

VAKWERKSCHUUR

De links van de boerderij staande VAKWERKSCHUUR dateert in oorsprong uit ca. 1830 en haaks op de Ootmarsumsedijk geplaatst.

Omschrijving

De VAKWERKSCHUUR is deels onderkelderd en is opgetrokken in vakwerk, metselwerk en hout. De schuur heeft een rechthoekige plattegrond en wordt overkapt door een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak met ongelijke dakschilden. Het lage linker dakschild is geknikt. Tegen de naar de weg gekeerde korte zijde een recht overtoogde baander en ee n venster. Tegen deze gevel staat een houten hondenhok als afsluiting van de kelder. In de rechter zijgevel een laag staldeurtje. In de achtergevel een recht overtoogde baander en een hooiluik in de top, in de linker zijgevel twee staldeuren en een venster. In de schuur ondermeer de originele gebintconstructie en een stalgedeelte.

Tegen de achtergevel een niet authentieke houten aanbouw op rechthoekige grondslag die wegens geringe monumentale waarde voor de bescherming van ondergeschikt belang is.

Waardering

De VAKWERKSCHUUR is van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang vanwege de gaafheid van zowel interieur als exterieur en de relatie met de andere samenstellende onderdelen van het complex.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
509951
Complexnaam
Boerderijcomplex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Boerderijcomplex uit de ca. 1830 bestaande uit een BOERDERIJ MET WATERPUT, een VAKWERKSCHUUR en een AARDAPPELKELDER. De voorgevel van de boerderij (type hallehuis) staat parallel aan de Ootmarsumsedijk en naast de rechterzijgevel staat een gemetselde waterput. Links van de boerderij staat de vakwerkschuur en aan de overzijde van de weg ligt de overtuin die als moestuin heeft gediend en waarin de aardappelkelder ligt. Aan de noord-, oost en westzijde wordt het complex omgeve n door nog bestaande delen van de oorspronkelijke omwalling die met eikenbomen begroeid is. Aan de voorzijde van de boerderij staan enkele grote eikenbomen en kastanjebomen.

Waardering

Het boerderijcomplex heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling van een kleinschalig boerenbedrijf. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de samenhang tussen exterieur en interieur van de boerderij waarin de hoofdindeling en het oorspronkelijke interieur aanwezig zijn, de compleetheid van elk der samenstellende onderdelen en de samenhang hiertussen. Als een van de weinig overgebleven getuigen van haar tijd is het complex, in al zijn eenvoud, van belang wegens haar historische zeggingskracht. Tevens heeft het boerderijcomplex stedenbouwkundige waarde doordat het in hoge mate bijdraagt tot de belevingswaarde van de omgeving.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Ootmarsumsedijk 29 7596 PB Rossum BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
Q 1025 Weerselo
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1830 1830 vervaardiging
Naar boven