BOERDERIJ MET WATERPUT

De uit ca. 1830 daterende BOERDERIJ van het hallehuistype staat met de voorgevel parallel aan de Ootmarsumsedijk en is een van de vroegste 19de-eeuwse ontginningsboerderijen in het gebied. Rechts naast de boerderij staat een gemetselde WATERPUT.

Omschrijving

De BOERDERIJ heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken in rode baksteen, in een gedeelte van de linker zijgevel en de achtergevel is vakwerk aanwezig. De boerderij wordt overkapt d oor een met rode Oud-hollandse pannen gedekt zadeldak met inknikkende dakschilden met ter hoogte van de brandmuur een gemetselde schoorsteen. De toppen van de voor- en achtergevel zijn beschoten en voorzien van windveren. In de vijf traveeën brede voorgevel bevindt zich de entree bestaande uit een houten, groen geschilderde deur met bovenlicht met stervormige roedenverdeling. Links naast de entree twee grote zes-ruits schuifvensters en een klein zes-ruits schuifvenster. Rechts een klein zes-ruits schuifvens ter. In de voorgevel een gepleisterd trasraam (in een lichte kleur) tot aan de onderdorpels van de vensters waarin vier blauw geschilderde ruitmotieven. In de achtergevel met vakwerk bevindt zich centraal een recht overtoogde baander met links en rechts een staldeurtje en een klein half afgerond venster.

De rechter zijgevel is gedeeltelijk in vakwerk opgetrokken en voorzien van drie H-vensters, een klein vierkant venster en een getoogd stalraam en twee lage staldeurtjes. De linker zijgevel is voorzien van een laag staldeurtje en drie getoogde stalramen en twee H-vensters.

Interieur Het interieur heeft nog de oorspronkelijke drie-beukige indeling en de scheiding tussen het woon- en bedrijfsgedeelte. In het eenvoudige interieur bevinden zich originele details als de gebintconstructie, keienvloer in het woongedeelte, wandtegels, een in de deel uitgebouwde bedstede, schouw met betegeling, deuren en bordenkast. In het bedrijfsgedeelte bevinden zich ondermeer een lemen vloer, een paarden-, schapen- en koeienstal .

Waardering

De BOERDERIJ MET WATERPUT is van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang vanwege de bijzondere gaafheid van zowel interieur als exterieur van de boerderij en de relatie met de andere samenstellende onderdelen van het complex.

508283

Inleiding

Boerderijcomplex uit de ca. 1830 bestaande uit een BOERDERIJ MET WATERPUT, een VAKWERKSCHUUR en een AARDAPPELKELDER. De voorgevel van de boerderij (type hallehuis) staat parallel aan de Ootmarsumsedijk en naast de rechterzijgevel staat een gemetselde waterput. Links van de boerderij staat de vakwerkschuur en aan de overzijde van de weg ligt de overtuin die als moestuin heeft gediend en waarin de aardappelkelder ligt. Aan de noord-, oost en westzijde wordt het complex omgeve n door nog bestaande delen van de oorspronkelijke omwalling die met eikenbomen begroeid is. Aan de voorzijde van de boerderij staan enkele grote eikenbomen en kastanjebomen.

Waardering

Het boerderijcomplex heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling van een kleinschalig boerenbedrijf. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de samenhang tussen exterieur en interieur van de boerderij waarin de hoofdindeling en het oorspronkelijke interieur aanwezig zijn, de compleetheid van elk der samenstellende onderdelen en de samenhang hiertussen. Als een van de weinig overgebleven getuigen van haar tijd is het complex, in al zijn eenvoud, van belang wegens haar historische zeggingskracht. Tevens heeft het boerderijcomplex stedenbouwkundige waarde doordat het in hoge mate bijdraagt tot de belevingswaarde van de omgeving.

Ootmarsumsedijk 29 7596 PB Rossum Ja
Q 1025 Weerselo