De Hoogt, Maarn

Omschrijving complexonderdeel 2

De TUIN van De Hoogt werd in 1908 in geometrische stijl, in de moderne architectonische tuinstijl, ontworpen. De stijl is verwant aan die van tuinarchitect D.F. Tersteeg. De tuin is ontworpen aan de voorzijde van het verhoogd tegen een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug gelegen landhuis. Bij de aanleg is gebruik gemaakt van de natuurlijke glooiing. De aanleg is deels in verval geraakt, doch de hoofdlijnen zijn duidelijk herkenbaar. De resterende aanleg bestaat uit een terras met muurtjes en trappen, direct aan de oostzijde het huis gelegen. Het terras is belegd met flagstones. Vanuit het midden van het huis leidt een zichtlijn naar de Amersfoortseweg. Achter het restant van de geometrische aanleg ligt een druppelvormig weiland met een coulisse van loofbomen links en naaldbomen ter rechterzijde. In het midden op de as ligt achter het weiland een dubbele laan die uitkomt op de Amersfoortseweg. Het middenperk van deze laan is beplant met rhodondendrons.

De geometrische aanleg voor het terras bestaat uit drie gesloten deeltuinen, de bloementuinen. De middelste is vanaf het terras toegankelijk, de buitenste worden ontsloten via de middelste deeltuin. De doorgangen tussen de deeltuinen worden gevormd door haagpoorten. De beplanting bestaat uit haagbeuken, terwijl de tuinen thans alleen uit gazon bestaan. In het midden van de middelste tuin bevindt zich een ronde vijver, waarin een beeld van een jongetje met een vogel. Erachter staat een hardstenen sokkel opgesteld in Lodewijk XVI-stijl. Op deze sokkel was vermoedelijk een zonnewijzer geplaatst.

Aan de zuidzijde van het huis bevindt zich tenslotte de oprijlaan met beukenbeplanting.

Waardering complexonderdeel 2

De aanleg is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een tuin in de moderne architectonische stijl en vanwege de plaats in het oeuvre van tuinarchitect D.F. Tersteeg alsmede van ensemblewaarde in relatie tot het hoofdgebouw en de bosrijke omgeving.

508996
De Hoogt

Inleiding

De buitenplaats De Hoogt werd in 1908 gesticht door J.F. de Beaufort en ligt aan de Amersfoortseweg. Gelegen tussen andere buitenplaatsen als 't Stort en huis te Maarn maakt De Hoogt deel uit van de buitenplaatsengordel op de Utrechtse Heuvelrug. Het landhuis werd gebouwd in 1908 naar een ontwerp van architect J.W. Hanrath. In 1925 is het huis voor dezelfde opdrachtgever ingrijpend verbouwd door de architecten J.W. en J.D. Hanrath. De bouwstijl van het pand is traditionalistisch.

De tuin die voor het huis werd aangelegd heeft de kenmerken van het werk van tuinarchitect D.F. Tersteeg. De tuin is in een geometrische stijl, de zogenaamde moderne architectonische tuinstijl, aangelegd.

Even voor het huis werd aan de oprijlaan, die thans de straatnaam 'De Hoogt' draagt, in 1917 een garage met twee woningen gebouwd, eveneens naar het ontwerp van J.W. Hanrath. Dit object wordt apart beschermd. Bij het huis staat een tuinmanswoning, die buiten de bescherming valt. De aan de noordzijde van het complex gelegen boerderij met schuur, die ook door J.W. Hanrath is ontworpen, valt eveneens buiten de bescherming.

Complexomschrijving

De BUITENPLAATS DE HOOGT is gelegen aan en wordt omgrensd door De Hoogt en de Amersfoortseweg. Het perceel bestaat uit het gebied zoals aangegeven op bijgevoegde kaart. De buitenplaats bestaat uit de volgende onderdelen:

1. landhuis

2. tuin

Waardering

De buitenplaats De Hoogt is van cultuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld van een jongere buitenplaats op de Utrechtse Heuvelrug, het is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl en de bouwgeschiedenis en vanwege de aanleg van de tuin. Het complex is van ensemblewaarde vanwege de eenheid tussen huis en tuin en de ligging in het bosrijke gebied dat een onderdeel vormt van de buitenplaats.

Maarn Om het huis, Maarn, Maarn Ja
A 37 Maarn