't Stort, Maarn

Omschrijving

De rechts naast het hoofdgebouw gelegen HONDENKENNEL annex HOUTOPSLAGLOODS is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken onder een flauw hellend zadeldak met ongelijke dakschilden. De voorgevel is deels open, deels gesloten en heeft in het bepleisterde muurwerk twee rondboogvormige openingen, waarin smeedijzeren hekjes zijn aangebracht. Deze dienen als toegang tot de kennel en de hokken. Voor het linkerdeel van de gevel is een omheining aangebracht bestaande uit een ijzeren hekwerk. De linkerzij- en achtergevel bestaan uit verticale houten delen die met kieren tegen elkaar zijn geplaatst. De rechtergevel is grotendeels uit steen opgetrokken en bevat een deur met een klein venster met luiken ter weerszijden.

Waardering

De hondenkennel annex houtopslagloods is van cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een dierenverblijf bij een buitenplaats en tevens is het van ensemblewaarde in combinatie met het hoofdgebouw en de tuin van `t Stort.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
508983
Complexnaam
't Stort
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

De buitenplaats 't Stort is in 1903 aangelegd in opdracht van de heer J.W. de Beaufort. Het in chaletstijl ontworpen huis werd in 1903 opgetrokken door een tot nog toe onbekende architect en in 1916 verbouwd door D. Appels in opdracht van S.P. van Eeghen, waarbij de keuken werd uitgebreid. In 1937 is het huis nogmaals uitgebreid, nu naar ontwerp van de architecten Daan, Jansen en Bos. Door de diverse uitbreidingen heeft het huis een complexe verschijningsvorm gekregen, die echter wel harmonieert met de oorspronkelijke opzet. Deze uitbreidingen zijn aan de achterzijde van het huis gezet, en betreffen in hoofdzaak de keukenvertrekken. Het pand is gelegen op een kunstmatige verhoging. Het zand dat is gebruikt kwam van de uitgraving van de achter het huis gelegen vijver. De tuin is aangelegd in late landschapsstijl. Aan de noordzijde van het huis staat op het terrein een hondenkennel annex houtopslagloods. Aan de zuidoostzijde van het perceel staat tegen de spoorlijn een koetshuis. Dit object is rond 1980 aan de noordzijde uitgebreid. De uitbreiding valt buiten de bescherming. Een paardenstal achter het koetshuis is afgebroken.

Complexomschrijving

De BUITENPLAATS 't Stort is gelegen aan de Amersfoortseweg en wordt omgrensd, zoals aangegeven op de bijgevoegde kaart, door de Amersfoortseweg in het oosten, de Stationsweg in het zuiden, de weg De Hoogt in het noorden en een bosperceel in het westen. 't Stort bestaat uit de volgende onderdelen:

1. hoofdhuis

2. koetshuis

3. hondenkennel annex houtopslagloods

4. park en tuin

Waardering

De buitenplaats 't Stort is van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een buitenplaats op de Utrechtse Heuvelrug. Het is voorts van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl en de aanleg van de tuin; tenslotte is het van ensemblewaarde vanwege de combinatie met de buitenplaatsen aan De Hoogt en De Laagt.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Hondehok Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Amersfoortseweg 7 3951 LA Maarn rechts naast de villa BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 4165 Maarn
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1905 1910 vervaardiging
Naar boven