De Hoogt, Maarn

Omschrijving complexonderdeel 1

Het LANDHUIS is gelegen aan de westzijde van het complex, op het hoger gelegen gedeelte van het landgoed.

Het oorspronkelijke landhuis omvatte alleen het middendeel van het huidige pand. De uitbreiding uit 1925 bestaat uit een aan de voorzijde symmetrische uitbreiding van links en rechts een travee met risalieten, waardoor het volume van het pand bijna is verdubbeld.

Het pand is op een L-vormige plattegrond opgetrokken en telt twee bouwlagen onder een thans met bitumen gedekt schilddak, in het midden bekroond door een klokketoren en op de hoeken door schoorstenen. De dakschilden worden doorbroken door dakkapellen. Alle vensters zijn voorzien van persiennes.

De gevel aan de tuinzijde (oost) is symmetrisch ingedeeld en bestaat uit een middendeel met twee risalieten ter weerszijden. Tegen de gevel is in het midden een driezijdige waranda met balkon gezet. Dit balkon wordt gedragen door toscaanse zuilen. In de eerste bouwlaag bevinden zich drie openslaande deuren. Ter weerszijden hiervan is een samengesteld kozijn geplaatst dat openslaande deuren met zij- en bovenlichten bevat. In de tweede bouwlaag zijn twee paar balkondeuren gezet met kruisvensters ter zijde hiervan. De risalerende bouwdelen zijn over de twee bouwlagen voorzien van een driezijdige erker waarin vijflichtsvensters zijn aangebracht. Voor de gevel ligt een terras.

De westgevel is links een aantal meters naar voren uitgebouwd. Hier is een driezijdige erker aan te treffen, met in de tweede bouwlaag een balkon met openslaande balkondeuren voorzien van bovenlichten, alsmede twee kruisvensters. De hoofdingang is gelegen in een uitbouw, die tegen het teruggelegen bouwdeel is geplaatst. De deur met zijlichten is voorzien van een afdak waarboven een segmentboogvormig bovenlicht. De uitbouw dient in de tweede bouwlaag als balkon, en is toegankelijk via openslaande balkondeuren met bovenlicht. In de gevel bevinden zich voorts kruiskozijnen, een ovaal venster en tweelichtsvensters. Tegen de zuidgevel is over de volle breedte een veranda geplaatst, rustend op gekoppelde toscaanse zuilen. De oorspronkelijk open veranda is thans met glas dichtgezet. Het dak doet dienst als balkon en is via de tweede bouwlaag toegankelijk door twee paar openslaande deuren met zij- en bovenlichten. De noordgevel is regelmatig ingedeeld met overwegend kruisvensters. De interieurindeling is deels oorspronkelijk. Op de begane grond zijn de vertrekken qua indeling en detailleringen nog grotendeels oorspronkelijk. De vertrekken zijn voorzien van houten lambrizeringen. In diverse vertrekken bevinden zich voorts schouwen met houten ombouwen. Het houten trappenhuis is een centraal element in de hal. In de woonkamer bevindt zich een ingebouwde ruimte met kasten.

Waardering complexonderdeel 1

Het pand is van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een jongere buitenplaats; het is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een landhuis in traditionalistische bouwstijl, vanwege de bouwgeschiedenis en de plaats in het oeuvre van de architect J.W. Hanrath.

Het landhuis is van ensemblewaarde als hoofdonderdeel van de buitenplaats, samen met de tuin en de bosrijke aanleg.

508995
De Hoogt

Inleiding

De buitenplaats De Hoogt werd in 1908 gesticht door J.F. de Beaufort en ligt aan de Amersfoortseweg. Gelegen tussen andere buitenplaatsen als 't Stort en huis te Maarn maakt De Hoogt deel uit van de buitenplaatsengordel op de Utrechtse Heuvelrug. Het landhuis werd gebouwd in 1908 naar een ontwerp van architect J.W. Hanrath. In 1925 is het huis voor dezelfde opdrachtgever ingrijpend verbouwd door de architecten J.W. en J.D. Hanrath. De bouwstijl van het pand is traditionalistisch.

De tuin die voor het huis werd aangelegd heeft de kenmerken van het werk van tuinarchitect D.F. Tersteeg. De tuin is in een geometrische stijl, de zogenaamde moderne architectonische tuinstijl, aangelegd.

Even voor het huis werd aan de oprijlaan, die thans de straatnaam 'De Hoogt' draagt, in 1917 een garage met twee woningen gebouwd, eveneens naar het ontwerp van J.W. Hanrath. Dit object wordt apart beschermd. Bij het huis staat een tuinmanswoning, die buiten de bescherming valt. De aan de noordzijde van het complex gelegen boerderij met schuur, die ook door J.W. Hanrath is ontworpen, valt eveneens buiten de bescherming.

Complexomschrijving

De BUITENPLAATS DE HOOGT is gelegen aan en wordt omgrensd door De Hoogt en de Amersfoortseweg. Het perceel bestaat uit het gebied zoals aangegeven op bijgevoegde kaart. De buitenplaats bestaat uit de volgende onderdelen:

1. landhuis

2. tuin

Waardering

De buitenplaats De Hoogt is van cultuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld van een jongere buitenplaats op de Utrechtse Heuvelrug, het is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl en de bouwgeschiedenis en vanwege de aanleg van de tuin. Het complex is van ensemblewaarde vanwege de eenheid tussen huis en tuin en de ligging in het bosrijke gebied dat een onderdeel vormt van de buitenplaats.

De Hoogt 6 3951 KB Maarn Ja
Hanrath, J.W. ; Utrecht architect / bouwkundige / constructeur