Algemene Begraafplaats, Doorn

Omschrijving complexonderdeel 1

Een met neogotische invloeden uitgevoerd BAARHUISJE op het zuidelijke deel van de Algemene Begraafplaats. Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag onder een met zink gedekt zadeldak. Op de nok van het dak is een pinakelvormige zinken dakruiter gezet. Voor- en zijgevels zijn uitgevoerd in baksteen op een bepleisterde plint en zijn op de hoeken voorzien van bepleisterde lisenen met imitatieblokken, waarop een natuurstenen obelisk is geplaatst. De achtergevel is geheel bepleisterd. De voorgevel (oostzijde) is als klokgevel uitgevoerd en heeft een natuurstenen bolbekroning gekregen. Op de middenas bevindt zich een spitboogvormige paneeldeur met ruitvormige panelen, die aan weerszijden door pilasters wordt geflankeerd die een pinakel als bekroning hebben gekregen. Boven de deur bevindt zich een spitsboogvormige nis met een reliëf bestaande uit een doodshoofd met twee gekruiste beenderen.

De achtergevel is voorzien van twee kleine rechthoekige vensters.

De rechter zijgevel heeft twee spitboogvensters met gietijzeren roedenindeling en vierpassen. De linkerzijgevel heeft links een rozetvenster en rechts is een houten deur met waaierstrek.

Waardering

Het baarhuisje is van architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een bouwtype alsmede van cultuurhistorische waarde als voorbeeld en onderdeel van de funeraire cultuur van de negentiende eeuw. Het baarhuisje is tevens van grote ensemblewaarde als onderdeel van de Algemene Begraafplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
508724
Complexnaam
Algemene Begraafplaats
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

In 1873 is in Doorn langs de Amersfoortseweg een Algemene begraafplaats aangelegd. Het terrein van de begraafplaats behoorde van oorsprong toe aan Huis Doorn, dat de gemeente in 1872 aankocht voor de som van achthonderden tien gulden.

Van de eerste aanleg bestaat een ongesigneerde tekening in het archief van Doorn. In 1890 werd de begraafplaats met een strook aan de noordzijde uitgebreid; een tweede uitbreiding volgde in 1910. De laatstgenoemde uitbreiding betreft een geometrische aanleg. Het accent van de bescherming ligt op de eerste en tweede aanlegfase.

Links van de hoofdas is een neogotisch baarhuisje gebouwd. Het ontwerp is van de plaatselijk aannemer/timmerman Jan Koudijs.

Tevens bevinden zich op de begraafplaats een aantal (familie)graven die voor de plaatselijke en/of regionale geschiedenis van belang zijn. De graven hebben geen aparte bescherming, wel hebben ze een aanvullende cultuurhistorische waarde.

Omschrijving

Het aan de Amersfoortseweg gelegen complex van de ALGEMENE BEGRAAFPLAATS aangelegd in 1872 en uitgebreid in 1890 en 1910. De begraafplaats is gelegen op een rechthoekig perceel en wordt, wat betreft de oudste aanlegstructuur, door slingerpaden doorsneden. De begraafplaats ligt in een bosrijke omgeving aan de rand van de bebouwde kom. Het terrein zelf is met voornamelijk beukenbomen beplant. De hieronder genoemde onderdelen vallen binnen de bescherming van het complex:

1. Baarhuisje2.Aanleg begraafplaats volgens oorspronkelijke aanleg 1872-73, met uitbreidingen uit 1890, volgens de begrenzing op bijgevoegde kaart. De uitbreiding van 1910 valt buiten de bescherming.

Waardering

Het complex van de Algemene Begraafplaats Doorn aan de Amersfoortseweg is van architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een begraafplaats in landschappelijke aanleg, alsmede van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de negentiende-eeuwse funeraire cultuur; tevens van belang voor de lokale en regionale geschiedenis door de aanwezigheid van een aantal belangrijke familiegraven.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Baarhuisje Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Doorn Amersfoortseweg links Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 6190 Doorn
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1873 1873 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Koudijs, J. ; Utrecht architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven