Espéranza, Doorn

Inleiding

In 1890 gaf de heer F. Labouchère opdracht deze villa te bouwen op een stuk grond langs de noordzijde van de Dorpsstraat. De architect is niet bekend. De villa heeft in de jaren twintig en dertig als hotel gefunctioneerd onder de naam `Hoogenoord'. In 1921 is hiervoor door bouwkundige en aannemer N. Tinbergen een verbouwing uitgevoerd. Deze verbouwing bestond onder meer uit het bouwen van een nieuwe ingang met vestibule en garderobe, het bouwen van een veranda tegen de rechter zijgevel. Tegen de voorgevel werd aan de linkerzijde een driezijdige erker met balkon gebouwd. Genoemde verbouwingen en aanpassingen zijn in de stijl van het huis uitgevoerd en hebben geen storende invloed gehad op het exterieur.

Interieurelementen en indeling is in de loop der jaren veranderd.

Omschrijving

Een enigszins schuin aan de Dorpsstraat gelegen VILLA in eclectische stijl met invloeden uit de neorenaissance en châletstijl. De villa is deels onderkelderd en heeft twee bouwlagen op nagenoeg rechthoekige plattegrond, met in- en uitspringende geveldelen, onder een met leien in maasdekking gedekt samengesteld, afgeplat en uitzwenkend schilddak. Het dakoverstek wordt door schoren ondersteund. De zich aan twee zijden bevindende topgevels zijn versierd met houten schoorwerkconstructies die in de nok worden bekroond met een driezijdig kapje met piron. De uit gele baksteen gemetselde gevels hebben een gemetselde plint met gebosseerde hoekaccenten. De gevels zijn versierd met natuurstenen, geprofileerde cordonbanden, dito speklagen in de eerste bouwlaag en hoeklisenen die voorzien zijn van lang gerekte diamantkoppen. Tussen de eerste en tweede bouwlaag bevindt zich een fries dat aan de voor- en rechtergevel met casementen, consoles en trigliefen met guttae is verfraaid.

De asymmetrische ingedeelde gevels bevatten overwegend twee en drielichts vensters met schuiframen en een natuurstenen middenstijl, gevat in gebiljoende natuurstenen omlijsting. De vensters in de tweede bouwlaag zijn voorzien van gemetselde, getoogde ontlastingsbogen met knopmotieven, waaronder boogvelden met siermetselwerk zijn aangebracht. De voorgevel aan de Dorpsstraatzijde heeft links een voorsprong van twee vensterassen breed, waarvoor een driezijdige erker met balkon is gezet. Het balkon heeft een rijk versierde borstwering met krulwerk en cartouches. De natuurstenen hekpijlers zijn versierd met diamantkoppen, waarop een gedecoreerd bolelement is gezet.

De achtergevel heeft rechts een voorsprong, waarvoor oorspronkelijk een ommuurd terras lag. Dit terras is in 1921 bij het huis getrokken ten behoeve van een nieuwe ingang met vestibule en garderobe. De ingangspartij rechts, bestaat uit een aan twee zijden met een rondboog opengewerkte portiek die in de buitenhoek door een natuurstenen zuil worden gedragen. Aan de gevelzijden rust de boog op een natuurstenen kraagsteen. De zuil heeft aan de voet een fries met neorenaissance decoraties. Hierboven bevindt zich een balkon met een gemetselde borstwering.

De rechter zijgevel is twee vensterassen breed en heeft rechts een topgevel met voorsprong en een rechthoekige erker met balkon. De borstwering van het balkon is conform de borstwering van het balkon in de voorgevel. Links is een houten veranda met een glazen afdak dat door pijlers wordt ondersteund en op gesneden schoren rust. Tussen de pijlers is aan de voet een houten hekwerk gezet.

De linkerzijgevel heeft links een voorsprong van drie vensterassen breed. De terugliggende gevel rechts is blind.

Het perceel waar de villa op staat is ingericht als tuin met een gazon, waarop enkele bomen zijn geplant. De openheid van de tuin biedt vanaf de openbare weg vrij zicht op de villa. Het geheel vormt een karakteristieke entree tot de oude kern van de gemeente Doorn. De villa is via een oprijlaan te bereiken. Twee hekpijlers, vermoedelijk stammend uit de jaren dertig, vormen de entree aan de Dorpsstraatzijde. De oprijlaan loopt achter het huis langs en verlaat het perceel aan de Middenlaanzijde, die tegenwoordig als hoofdingang fungeert.

Waardering

De villa aan de Dorpsstraat is van grote architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype, bouwstijl, materiaalgebruik en detaillering in het exterieur. Alsmede van ensemblewaarde als karakteristieke verschijningsvorm aan het begin van de oude dorpskern.

Tuin Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie
Dorpsstraat 5 3941 JJ Doorn Ja