Bergseweg 18, Vreeland

KOETSHUIS. In de noordoost hoek van het terrein staat een koetshuis uit het begin van de twintigste eeuw, dat thans in gebruik is als woning. Het op rechthoekige grondslag gebouwd pand bestaat uit één bouwlaag van witgepleisterde baksteen met imitatievoegen aan de voorzijde onder een met kruispannen gedekt mansardedak met houten kraaldelen. In de voorgevel zijn de oorspronkelijke inrijdeuren vervangen door een toegangsdeur met boven- en zijlichten voorzien van roedenverdeling. Daarboven in de met hout beschoten geveltop twee draaivensters. Westgevel (links) twee zestienruits vensters. Oostgevel (rechts) een portiek en een venster.

KOETSHUIS van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;

508273
Vreedenhorst
Complexomschrijving

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), KOETSHUIS (3). Ten noorden van de bebouwde kom van Vreeland op de oostelijke oever van de Vecht gelegen kleinschalige buitenplaats Vreedenhorst bestaande uit een in oorsprong zeventiende-eeuws huis met ouder muurwerk gelegen op een rechthoekig perceel omzoomd door dubbele watersingels, die waarschijnlijk dateren uit de veertiende-, of vijftiende eeuw. De aanleg heeft een utilitair karakter, zonder duidelijke stijl. Alleen voor het huis lag een sieraanleg, die thans tot een grasveld is gereduceerd. In het begin van deze eeuw is het koetshuis gebouwd.

Voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn:

- het houten toegangshek (reconstructie ca.1990);

- schuurtje (bouwjaar 1987);

- garage annex opslagplaats (verbouwde fazanterie).

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS VREEDENHORST is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- als vroeg voorbeeld van de reeks historische buitenplaatsen aan de Vecht;

- vanwege het hoofdgebouw van het herenhofstede type;