Domburgseweg 12, Domburg

Villa in 1885 gebouwd in neo-renaissance architectuur.

Het gebouw heeft een min of meer rechthoekige plattegrond met een hoektoren en enkele uitbouwtjes. Het pand is geheel onderkelderd, voorzien van een hoge bakstenen plint, twee bouwlagen en een kap; de hoektoren is drie bouwlagen hoog. Het is opgetrokken uit rode baksteen met onder meer blindnissen, hoeklisenen en voorzien van natuurstenen elementen als lijsten, blokken, diamantkoppen, lateien en dorpels; hardstenen buitentrappen. De vensters zijn houten stolpramen, grotendeels met bovenlichten en (veelal) voorzien van houten persiennes. In de voet van de toren bevinden zich een gedenksteen van de eerste steenlegging en een steen met naam van de architect.

De voorgevel (noord) bevat rechts de achthoekige hoektoren, links daarvan een twee bouwlagen met schilddak hoog middendeel en geheel links een één bouwlaag hoge serre met plat. In de plint kleine tweelichten. Op de begane grond stolpramen met bovenlichten, gedekt door lateien met daarboven ingemetselde, getoogde bogen; persiennes.

De platte serre op de linkerhoek (in 1948 dichtgemaakt) bestaat uit grote ramen met bovenlichten op een borstwering; houten hoekzuiltje; daklijst met uitgesneden houtwerk; plat als terras in gebruik met hekwerk. Op de eerste verdieping stolpramen met bovenlichten, gedekt door lateien met daarboven ingemetselde rondbogen; persiennes. Verdieping afgesloten door een kroonlijst met consoles. De hoektoren is voorzien van een tweede verdieping met rondboogvensters met kalf in verdiepte velden en persiennes. De gevelvlakken van de hoektoren wordenafgesloten door een rijk hoofdgestel met onder meer hoekconsoles en overhangende kroonlijst. Toren bekroond door een achthoekige torenspits gedekt met leien in maasdekking en voorzien van een aantal dakkapelletjes met rondboogvensters en zadeldakje.

De rechter zijgevel (west) bevat links de achthoekige hoektoren, rechts daarvan een twee bouwlagen hoog langsgeveldeel met de ingangspartij, een naar voren springend, eveneens twee bouwlagen hoog langsgeveldeel en een één bouwlaag hoog bouwvolume met plat. De ingangspartij bevat een rijke dubbele houten deur met motieven van neo-Lodewijk XVI-stijl; een hardstenen trap. Het naar voren springende langsgeveldeel bevat één stolpvenster met latei en daarboven ingemetselde rondboog en verschillende in- en vooruitspringende metselwerk velden. Het rechterdeel van deze gevel wordt ingenomen door een één bouwlaag hoog bouwvolume met plat, omheind door een gemetselde borstwering. De achtergevel bevat links het hierboven genoemde bouwvolume met plat en borstwering en op de verdieping terugliggend een vrijwel blinde gevel met kleine rondboogvenstertjes bovenin en een kroonlijst. Het rechter geveldeel is twee verdiepingen hoog met kroonlijst. Op de begane grond is een naar voren springende houten serre aangebouwd met hardstenen trap. De houten borstwering is voorzien van snijwerk; aan de zijkanten is de serre gesloten door middel van ramen met roedeverdeling; de serre heeft een plat en een houten geprofileerde lijst; dubbele houten terrasdeuren met bovenlicht geven toegang tot de serre. Op de verdieping bevinden zich drie stolpramen, gedekt door lateien met daarboven ingemetselde rondbogen.

De linker zijgevel (oost) bevat links een hoog opgaande topgevel en rechts de reeds bij de voorgevel genoemde serre met plat op de begane grond, en op de verdieping een lijstgevel.

De topgevel is onder meer voorzien van blindnissen en wordt afgesloten door schuine kanten, eindigend in een trapgevel; in de top een steen met bouwjaar.

Het dak bestaat uit een complex van dakvormen gedekt met leien in maasdekking.

Rijk interieur uit de bouwtijd in neo-renaissance stijl met onder meer in het trappenhuis en de entree pilasters met dorisch motief en zwaluwstaarten; koperen deurknoppen en raamkrukken met kroontje; schouwen in voor- en achterkamer met oude Delfts blauwe tegels.

Waardering

Villa zowel vanwege ex- als interieur van cultuur- en architectuurhistorische waarde, van ensemblewaarde en van waarde vanwege gaafheid.

508061
Duinenburg

Inleiding

Uit 1885 daterende villa en sauna, gelegen in de aangelegde tuin. De villa werd gebouwd in opdracht van J.W. Sprenger en ontworpen door de Antwerpse architect C. Matthijssens in neo-renaissance architectuur.

Waardering

Complex van cultuur- en architectuurhistorische waarde, van ensemblewaarden en van waarde vanwege gaafheid.

Domburgseweg 12 4357 BB Domburg Ja
F 270 Domburg