Domburgseweg 10, Domburg

Inleiding

Koetshuis rond 1883 gebouwd in traditionalistische architectuur met kort daarna aan de noordzijde aangebouwde koetsierswoning. Aan de zuidzijde is in 1956 een woning aangebouwd, die niet voor bescherming in aanmerking komt.

Omschrijving

Koetshuis en woning op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag hoog met zadeldaken. Kap van de schuur hoger opgaand. Opgetrokken in helder rode baksteen; geroete baksteen in fries, venster- en deurbogen, vensterdorpels en op gevelhoeken.

De topgevel aan de straat is de voorgevel van de woning die vier traveeën breed is en voorzien van 2x3 ruits getoogde schuiframen (eerste travee van links was oorspronkelijk de ingang). In de top eveneens getoogd venster. Overhangende daklijst met uitgezaagde windveer. Rechter zijgevel (west) met links langsgevel van woning waarbij het dak lager is dan het aangrenzende koetshuis. Langsgevel van het koetshuis met zadeldak tussen topgevels (tegen de zuidelijke topgevel nieuwe woning). Op de begane grond een dubbele, getoogde houten deur met aan weerszijden een getoogd venster met middenstijl.

Waterpomp rechts onder het rechter venster. Siermetselwerk fries en houten gootlijst.

Boven de ingang een door de gootlijst opgaande topgevel met goederenluik en rolbalk. Deze topgevel is voorzien van een uitgezaagde windveer. De zadeldaken zijn gedekt met gesmoorde hollandse pannen.

Koetshuis met woning, van cultuurhistorische waarde en van belang vanwege ensemblewaarde.

508059
Villa De Wael

Inleiding

Villa, genaamd Villa de Wael, met tuinhuis, koetshuis en koetsierswoning. In 1883 gebouwd voor de familie Boddaert. Rond 1903 is de villa sterk verbouwd, waarbij veel Art Nouveau elementen zijn aangebracht. Chalet-stijl en Art Nouveau elementen overheersen terwijl in het interieur nog neo-empire motieven uit de eerste bouwperiode aanwezig zijn.

Omschrijving

De villa ligt een stuk van de weg af, met een open voorterrein omringd door bomen. Het theehuisje bevindt zich achter in de tuin, ten zuidwesten van de villa.

Het koetshuis met de koetsierswoning bevinden zich ten oostenvan de villa, vlak aan de weg.

Waardering

Complex van cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en van belang vanwege ensemblewaarden en gaafheid.

Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie
Koetshuis(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja