Veere

Gemeente Veere
Bezoekadres: Traverse 1, 4357 ET Domburg
Postadres: Postbus 1000, 4357 ZV Domburg
www.veere.nl
0118 - 555444
Contactpersoon Erfgoed: Suzanne de Kanter
S.de.Kanter@veere.nl
0118 - 555 195
Monumenten in Veere
De gemeente Veere kent rijksmonumenten en een beschermd gezicht.

Beschermd Gezicht
Gemeente Veere kent 1 beschermd gezicht: Rijksbeschermd stadsgezicht Veere. De landzijde van Veere wordt begrensd door een verdedigingswal en gracht die zijn oorsprong kent in de 17de eeuw. Aan de andere zijde wordt de stad door water begrensd.
Monumentenzorg Veere
De gemeente Veere zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over het erfgoedbeleid in de gemeente Veere?
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Het Duurzaam Bouwloket Veere helpt inwoners met vragen over verduurzaming.
Zonnepanelen: voor het beschermd stadsgezicht Veere geldt dat zonnepanelen binnen het beschermd stadsgezicht niet vanaf de openbare ruimte zichtbaar mogen zijn. Voor overige Rijksmonumenten en CWP geldt dat er een vooroverleg/vergunning moet worden aangevraagd.
Duurzaamheidsadvies
- Voor het verduurzamen van monumenten in Zeeland biedt Erfgoed Zeeland een Duurzaam Monumentenpaspoort aan. Het paspoort maakt duidelijk waar de besparingskansen liggen, of er een vergunning nodig is en welke mogelijkheden er zijn om de verschillende maatregelen te financieren.
- Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw monument? Doe de Zelfscan Duurzaam Monument.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Subsidie
- Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor de aanschaf van een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en isolatiemaatregelen.
Financiering
- De gemeente Veere stelt een Stimuleringslening Duurzaam en Langer Thuis beschikbaar om uw dak te isoleren of zonnepanelen te plaatsen.
- Met de Energiebespaarlening kunnen eigenaar- bewoners een voordelige lening afsluiten voor energiebesparende investeringen.
- Bent u eigenaar van een rijksmonument en gaat u verduurzamen? Dan kunt u gebruik maken van de Duurzame Monumenten-lening.
Subsidie onderhoud en restauratie
De gemeente Veere stelt een subsidie beschikbaar voor het onderhoud of restauratie van uw monument, rijksmonument, waardevol pand of beschermd stadsgezicht Veere. Wilt u meer weten?
Woonhuissubsidie
Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie, kunnen jaarlijks tussen 1 maart en 30 april een aanvraag indienen voor een instandhoudingssubsidie. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed behandelt de subsidieaanvraag en kent deze toe. Deze subsidie is bedoeld voor kosten van reguliere onderhoudswerkzaamheden aan monumentale onderdelen van het rijksmonument, zoals gevelherstel of schilderwerk aan de buitenzijde van het pand.
Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim)
Ieder jaar kan van 1 februari tot en met 31 maart de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim) aangevraagd worden voor rijksmonumenten die van oorsprong geen woonhuis zijn, zoals een kerk, molen of fabriek. Ook groene en archeologische monumenten vallen onder deze subsidieregeling.
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan heeft u in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig. Voor een monument wordt daarmee onder andere getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Beschermde stads- en dorpsgezichten
De bescherming van stads- en dorpsgezichten is geregeld in het bestemmingsplan en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Voor panden binnen het beschermd stads- of dorpsgezicht gelden andere regels voor vergunningsvrij bouwen. Dit geldt zowel voor monumenten als niet-monumenten.
Heeft u verbouwplannen?
Monumentencommissie
Gaat u bouwen of verbouwen in het beschermd stadsgezicht Veere? Of heeft u plannen in of om een Rijksmonument? Dan krijgt u te maken met de monumentencommissie. De monumentencommissie beoordeelt ingediende bouwplannen. Daarbij toetst de commissie op grond van de Nota Ruimtelijke Kwaliteit.

Geschiedenis Veere
Veere ontstond ooit als het gehucht Kampvere of Ter Veere in de 13e eeuw. Vanaf de 16de eeuw ontwikkeld de stad zich tot belangrijke stapelplaats voor Schots wol, daardoor woonden er ook veel Schotten in de stad. In 1572 sloot Veere zich, met de meeste andere Walcherse steden, aan bij de opstand tegen het bewind van Alva. In de Republiek nam de stad een vooraanstaande positie in. Ten tijde van de Bataafse Republiek verliest de stad haar voorname handelspositie en wordt weer een arme vissershaven.
Meer monumenten informatie
- Museum Veere
- Heemkundige Kring Walcheren
- De Vereniging Vrienden van Veere heeft als doel de belangen van de stad Veere maar ook die van Zeeland in het algemeen te behouden en waar kan te bevorderen.
- Stadsraad Veere is een vereniging die opkomt voor de belangen van de inwoners van Veere.
- Stichting Veere zet zich in voor het behouden van de oorspronkelijkheid van de stad Veere en het beter herkenbaar maken hiervan.
- Erfgoed Zeeland
- Zeeuws Archief
- Zeeuwse Ankers
- De Monumentenwacht Zeeland helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Provincie Zeeland